Belföld

Világhírű lett a fideszes képviselő soros-disznója

A Nyílt Társadalom Alapítványok szerint Pócs János mutatványával az antiszemita ábrázolásmód középkorig visszanyúló hagyományát ápolja.

Bejárta a világsajtót, hogy Pócs János fideszes országgyűlési képviselő úgy gondolta, vicces kitenni egy fényképet a Facebookra egy disznóvágásról, ahol a megpörkölt disznóra azt írták: „Ő VOLT A SOROS”. A biztonság kedvéért Pócs azt is hozzáírta, hogy „ott már egy disznóval kevesebb van”.

Először a Bloomberg írta meg, hogy egy magyar kormánypárti képviselő egy döglött malac képét osztotta meg Facebook-oldalán, alig burkolt utalással Soros Györgyre, aki épp pénteken írt arról cikkében, hogy az őt ábrázoló kormányzati plakátok a harmincas évek náci antiszemita propagandájának meghatározó elemeit alkalmazzák.

A New York-i székhelyű üzleti hírügynökség az angolul olvasóknak azt is elmagyarázza, hogy az „Ő VOLT A SOROS” kétértelmű, jelentheti azt is, hogy ő következett, vagy azt is, hogy ő volt Soros György.

A Soros György támogatói tevékenységét kezelő Nyílt Társadalom Alapítványok közölte: Pócs bejegyzése megdöbbentő támadás az üzletember ellen. Hozzátették, hogy a fotó az antiszemita ábrázolásmód középkorig visszanyúló sötét hagyományához illeszkedik. Beszámolt az esetről az amerikai AP hírügynökség is, ők azt is idézik a Nyílt Társadalom Alapítványoktól, hogy a fotó újabb példája a hivatalosan elfogadott antiszemitizmusnak Orbán Viktor Magyarországán.

A Bloomberg megemlíti azt is, hogy Pócs a 444-nek magyarázkodott, azt állítva, hogy a feliratnak semmi köze a milliárdoshoz, azt csak úgy kell érteni, hogy a malacot választották ki levágásra.

A hírügynökségek beszámolóját több amerikai médium is átvette, köztük a New York Times és a Fox.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik