Szórakozás

Ha megcsalta a párját, de megtartaná, ezt tegye

A hűtlenség és megcsalás korunk egyik társadalmi problémája. Egyesek azt vallják, együtt kell ezzel élnünk, felkészülni rá, elfogadni. Csakhogy az emberi érzelmek, a szerelmek és a kötődés nem ennyire egyszerűen működnek. Ha megcsaltak, vagy te csaltad meg életed szerelmét, vagy ellenkezőleg, életed szerelmével úgy találkoztál, hogy megcsaltad a partnered, írd meg nekünk, hogyan hoztad helyre. Ha nem értesz egyet azzal, hogy érdemes dolgozni a régóta tartó kapcsolaton vagy házasságon, írd meg a véleményed. Várjuk a megcsalt felek levelét is az igyjartam@24.hu email címre!

A hűtlenség az első számú ok, amiért a párok párterápián igyekeznek megoldani a problémáikat. Kétségbeesetten dolgoznak azon, hogy együtt maradjanak, és ezt úgy szeretnék elérni, hogy megszabaduljanak a fájdalomtól és az árulástól. Lelkileg a megcsalt fél olyan mély fájdalmat él meg, mintha meghalt volna egy közeli hozzátartozója. A házasság és a párkapcsolat ott, akkor, abban a pillanatban valóban meghalt, elmúlt. A régi kapcsolatnak vége, ami egyúttal azt is jelenti, hogy a helyére léphet valami új, valami jobb, valami más. A megcsalás nem feltétlenül jelent egyet azzal, hogy rossz a házasság vagy a párkapcsolat. Nem minősíti azt.

„Neki szerető családja van, én meg menjek abortuszra"
Mit tehet egy nő, ha válása után beleszeretett egy házas férfiba, aki közös jövővel hitegette? Szakértőnk segít.

Megértés, gyász, bocsánat

Nem kell, hogy ez egy másik embert, másik társat jelentsen, a régi kapcsolatokat ismét el lehet kezdeni, és tiszta lappal valóban újból egymásra találhat. Ez sajnos nem megy könnyen, nehéz és fájdalmas az út, ha a partnerek azt az utat választják, hogy együtt folytatják tovább. Egy ilyen megcsalásos ügyet túl lehet élni, azonban a gyógyulásnak folyamata van, ami ha nem kap teret, sosem tud a helyébe lépni az új.

A megcsalt fél fájdalmát és gyászát a megcsalónak tiszteletben kell tartania, miután minden kiderült, hagyni kell, hogy végigmenjen a gyász folyamatán. Ennek alapfeltétele, hogy valóban mindent tudjon, szembenézzen mindazzal, ami van, és ne derüljön ki egy-két héten belül még több hazugság. Értelemszerűen a megcsaló fél védeni akarja magát és a társát, de nem biztos, hogy jól teszi. Ha már kiderült a megcsalás, akkor mindenről be kell számolni, sajnos ez van.

Ezzel együtt a legfontosabb, és legelső lépés a gyógyulás felé, az őszinte bocsánatkérés.

E nélkül senki nem reménykedhet abban, hogy megbocsátanak neki, és szívvel-lélekkel dolgozni fog azon, hogy a történtekről tudva elfogadja a partnerét úgy ahogy van. Ez nem egyenlő azzal, hogy elfelejtjük, mi történt.

Mindenki kifordul magából ilyen helyzetben

A megcsalás kötődési sérülés, trauma, az addigi biztonságosnak hitt élet átértékelődik. A trauma feldolgozásához elengedhetetlen, hogy a megcsaló fél megszakítsa a kapcsolatot a harmadik (negyedik, ötödik) féllel, és csak és kizárólag a házassága vagy párkapcsolata helyreállítására koncentráljon. A megcsaló félnek meg kell érteni a megcsalt fél állapotát.

Az, aki félrelépett, ő maga is igen hülye állapotban van, kiderült minden, lebukott, színt vallott, és fél ennek következményeitől, a szégyenérzet jellemzi minden percét. Kicsit mindketten úgy viselkednek, mintha nem is önmaguk lennének, és ez jóideig eltarthat. A megcsalt fél egyre féltékenyebb lesz, egyre többet hisztizik, minden apró részletet tudni akar, kicsoda a harmadik, hogy néz ki, mit csinál, hol találkoztak, satöbbi. Ezekre a kérdésekre sajnos válaszolni kell, ha a megcsaló meg akarja tartani a házasságát.

A neheze csak ezután jön, a legfontosabb, ami a trauma feldolgozásához szükséges mindkét félnek, a bizalom helyreállítása.

Ehhez pedig a teljes átláthatóság elengedhetetlen, a megcsalt félnek biztosítania kell a partner számára, hogy bármikor, bármibe belenézhet, csekkolhatja, kivel sms-ezik, kikkel levelezik, mikor, hova megy. Ez egyfajta elszámoltatásnak is hangozhat, de nem az, ez szükséges ahhoz, hogy a megcsalt fél biztosan tudja, nincs a képben már a szerető.

Csak lassan, lépésről lépésre

A megcsalt fél se tehet meg bármit. Az “ezt tetted velem”, “ez miattad van”, “adósom vagy” és hasonló mondatokat kerüljük mindenkor. Semmiképp nem élhet vissza a helyzettel, azaz ne tartsa a másikat állandó bűntudatban, ne hozakodjon elő minden nap a dologgal, igyekezzen arra koncentrálni a saját gyásza mellett, hogy a párkapcsolatukat apró lépésekben újraépítse. A legkönnyebb, ha úgy fogja fel a kapcsolatot, hogy ez felkeléstől lefekvésig tart, aznap, és akkor, amikor együtt vannak, akkor a mostra figyeljen, ne pedig arra, kivel, milyen pózban feküdt le a partnere egy évvel ezelőtt.

A harmadik lépés a jóvátétel. 

Ez azt jelenti, hogy újra kell építeni a közös jövőt, újra kell fogalmazni a házasságot, párkapcsolatot, közös cél kialakítása nélkül ez nem megy. Azokban a kapcsolatokban, ahol gyerek is van, rengetegen azt az utat választják, hogy a gyerekek miatt együtt maradnak, és apaként, anyaként működnek egymás mellett, de a férfi-nő kapcsolatuknak minden szálát elvágják. A gyerek nem hülye, érzi, tudja, ha valami nem stimmel, ha apa esténként kisettenkedik a házból, ha anya sokat sírdogál a fürdőszobában.

Párterápián valóban helyre lehet tenni a megcsalás problémáját, de csak és kizárólag akkor, ha mindkét félben benne van a tenni vágyás kettőjükért. Nem kell eldobni a tizen-huszonéves kapcsolatokat csak azért, mert egy affér beleszólt. Viszont ha a párkapcsolat első három évében történik a megcsalás, akkor érdemes felülbírálni a helyzetet, valóban ő-e a megfelelő társ. Az első három év a szerelem időszaka, az első közös gyönyörű éveké, ami megalapozza a kapcsolatot. Ha ez hazugsággal, titkolózással és sunyiskodással telik, a boldogtalanság felé sodródunk.

Ez meg micsoda?

Az Így jártam a 24.hu párkapcsolati blogja, ahol megoszthatod a saját tapasztalatod, elküldheted a véleményed mások történeteivel kapcsolatban, és leírhatod, te hogyan jártál hasonló helyzetben. A leveleket az igyjartam@24.hu email címre várjuk, aggódnod pedig nem kell: a nevedet mindenképpen megváltoztatjuk.

A sorozatunk többi cikkét ide kattintva olvashatod el.

Kiemelt kép: 24.hu/Besenyei Violetta

Ajánlott videó

Olvasói sztorik