Belföld

Felfüggesztette az ATV a zaklatással vádolt Havas Henriket

A hivatalos vizsgálat lezárultáig nem szerepelhet képernyőn.

Felfüggesztette Havas Henriket az ATV. A csatorna hivatalos vizsgálatot indított a műsorvezető zaklatási ügyei miatt. Amíg ez le nem zárul, Havas nem szerepelhet a képernyőn.

Az ügyben a vizsgálat végéig nem nyilatkoznak, a vizsgálat az Index szerint várhatóan az év vége előtt lezárul. Havas Henriket tájékoztatták a döntésről.

Baukó Éva már hat éve is beszélt erről

November elején még Havas Henrik beszélt arról egy tévéműsorban, hogy az 1980-as években hogyan zaklatta egy férfi kollégája, egy hónapra rá már a Való Világban ismertté vált Baukó Éva vádolta meg őt szexuális zaklatással.

A nő először a Facebookon írt arról, hogy nyolc évvel korábban valaki megzsarolta: tönkreteszi a karrierjét, ha nem lesz a szeretője. Ezután az Indexnek állította, hogy öt héten át volt Havas Henrik személyi asszisztense, és az újságíró volt az, aki ajánlatokat tett neki, hiába kérte Baukó, hogy állítsa le magát. Végül Havas kirúgta a nőt, aki a történetet már 2011-ben elmondta a Velvetnek, de akkor nem volt visszhangja.

Baukó Éva azt is elárulta, hogy Havas soha nem nyúlt hozzá, verbálisan molesztálta, de mindez közrejátszott abban, hogy az italhoz nyúlt, visszatérő depressziós időszakai voltak, pánikbetegsége alakult ki.

Havas: „Szarok bele”

Havas az Indexnek azt mondta: szerinte ezt a történetet Ómolnár Miklós, az egykori bulvárpápa találta ki annak idején a Story magazinban, most pedig a Ripostban szedte elő. A Blikknek ezt azzal egészítette ki, hogy „szarik bele”, amit Baukó Éva mond, nem foglalkozik annyit az egésszel, hogy perre vigye. Ezután a Jobbik-közeli N1TV-nek is nyilatkozott, itt már azt állította, hogy Baukó soha nem is volt az asszisztense, csak futólag ismeri, mert a nő apjával vagy nagyapjával baráti viszonyt ápolt. Pénteken pedig arról írt Facebook-oldalán, hogy szó sincs vizsgálatról, az ATV vezetése kiáll mellette.

Ahogy letettem a telefont, Németh Szilárd hívott, az ATV hírigazgatója azzal, hogy szó sincs semmiféle felfüggesztésről,…

Közzétette: Havas Henrik – 2017. december 8.

Múlt pénteken egy újabb egykori valóságshow-szereplő, Molnár Anikó beszélt arról a TV2 Tényeknek, hogy Havas többször is zaklatta, amikor a közös könyvükön dolgoztak. A nő állítása szerint az újságíró megragadta karját, az ölébe tette és azt kérte, fogja meg a péniszét. Volt, hogy vibrátort adott neki, és egy alkalommal meg is csókolta.

A kormányközeli média a vádakat párhuzamba állította azzal, hogy Havas Henriknek most jelenik meg az a könyve, amit Vona Gáborról, a Jobbik elnökéről írt. Az Origo, amely napok óta kiemelten foglalkozik az üggyel és igyekszik azt politikai térbe emelni, azt írta: „Havas Henrik szexuális kényszerítési ügyei a dicsőségesnek gondolt egymásra találást utóbb kínossá, kifejezetten károssá formálták át Vona Gábor számára”.

Miért voltunk eddig óvatosak Havas Henrikkel?

Nyilvánvalóan nem kérdés, hogy 2017 egyik legfontosabb ügye a #metoo, itthon és külföldön egyaránt. Minden zaklatási ügy szörnyű, és óriási dolog, hogy egyre több helyen és egyre többször szólalnak meg az áldozatok. A nyilvános beszéd felszabadít és megszabadít, segít áttörni a hallgatás falát, büntetést hozhat a bűnösöknek és megnyugvást az áldozatoknak. Jó, hogy a nyilvánosság, a média erre lehetőséget biztosít. Ugyanakkor 2017 másik legfontosabb ügye nem más, mint a média hitelessége, ha úgy tetszik a #fakenews. Sajnos olyan világot élünk, ahol igenis számít, hogy egy hír hol és mikor jelenik meg. Havast zaklatással vádolják, ugyanakkor nem lehet elvonatkoztatni attól sem, hogy hol kezdtek hirtelen özönvízszerű mértékben áramolni a hírek az ügyről: a kormányzati pénzekből támogatott médiában. Volt például olyan pillanat a hétvégén, amikor az Origo címlapján közel tucatnyi anyag foglalkozott annak az embernek az ügyével, aki, tudjuk, épp most jelentetett meg könyvet a kormányzat által a saját legfontosabb politikai ellenfelének tekintett Vona Gáborról. Magyarul: a hiteltelen forrás miatt nagyon-nagyon nehéz volt elkülöníteni egymástól az ügyet és a politikai szándékot, és ebben egyet kell értenünk versenytársunkkal, az Index-szel is. Minket az ügy érdekel. A magunk részéről ilyen esetekben a hírverseny helyett a hitelességi versenyben szeretnénk jól szerepelni. Most jött el az a pont, amikor, úgy tűnik, az igazsághoz is közelebb lehet kerülni, márpedig szerintünk a médiának ez lenne a dolga. (Szigeti Péter főszerkesztő)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik