Sport téli olimpia 2018

Bombameglepetés a női alpesi sízők olimpiai versenyén

Egy snowboardos világbajnok nyerte a szuperóriás-műlesiklást, kölcsönléceken.

Nagy meglepetésre Ester Ledecká nyerte szombaton a női szuperóriás-műlesiklást a phjongcshangi téli olimpián.

A 22 éves cseh versenyző – aki hódeszkásként világbajnok – 26-os rajtszámmal siklott le a pályán, amikor már sokan gratuláltak az aranyéremhez a négy éve győztes osztrák Anna Veithnek. A célba érkezéskor Ledecká ideje egy századmásodperccel jobb volt, noha a pálya alsó szakaszán egy ugratónál nem éppen a legsimábban fogott talajt. Ő maga sem hitte el, hogy megnyerte a versenyt, miközben Veith csalódottan vette tudomásul, hogy minimális különbséggel lemaradt a címvédésről.

A Guardian cikke szerint a versenyt kihagyó Mikaela Shiffrintől kérte kölcsön a léceket Ledecká.

„Nem igazán tudom, mi is történt. Arra gondoltam, hogy biztosan valami hiba van és felcserélték az időeredményeket. Édesanyámmal néztünk egymásra, és nem értettük” – mondta a cseh.

Az osztrák síelő egy tizeddel előzte meg a harmadik helyezett Tina Weirathert, akinek az édesanyja, Hanni Wenzel Liechtenstein egyetlen olimpiai bajnoka. Weirather a bronzérmet úgy harcolta ki, hogy mindössze egy századdal volt jobb a svájci Lara Gutnál.

A rajt az erős szél miatt egy órát csúszott a dzsongszoni pályán, ahol a várakozás után elsőként a 80 világkupa-elsőségével az abszolút örökranglista második helyén álló amerikai Lindsey Vonn, a szám egyik esélyese siklott le. A pálya felső szakaszán szépen jött, alul viszont egyszer lecsúszott az ideális ívről, emiatt végül hatodik lett a 45 fős mezőnyben.

Utoljára még megmutathatja a világnak Lindsey Vonn
Utolsó olimpiájára készül minden idők egyik legjobb női sportolója. Az amerikai alpesi sízőben a tehetség, a vakmerőség és a legyőzhetetlen mentalitás találkozott, így tényleg már csak a történelemmel versenyezik.

Eredmény – női szuperóriás-műlesiklás

1. Ester Ledecká (Csehország) 1:21.11 perc
2. Anna Veith (Ausztria) 1:21.12
3. Tina Weirather (Liechtenstein) 1:21.22

Nyitókép: Europress/AFP/Fabrice Coffrini

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik