Kultúra ismeretlen budapest

Fél évszázad után is dacol az elemekkel a főváros legidősebb utcai plakátja

Úgy tűnik, hogy a hatvanas évek Magyarországán véletlenül feltalálták a világ legerősebb plakátragasztóját.

Nap mint nap óriási tömegek kelnek át a Nagykörúton: gyalog, autóval, vagy épp tömegközlekedési eszközökkel, de a rohanásban nincs idejük körülnézni a kissé nehezen, adókedvezményeknek köszönhetően létrejött széles utcán.

Óriási kár, hiszen a Szent István, a Teréz, az Erzsébet, a József és a Ferenc körút mindegyike számos érdekességet tartogat, legyen szó a térképen is elérhető Ismeretlen Budapest-sorozatunkban már korábban bemutatott firenzei palota-másolatról, a Blaha Lujza tér fölé magasodó rejtélyes toronyról, vagy épp az elmúlt évtizedek apró, csak séta közben észrevehető apróságairól – így például a város jó eséllyel leghosszabb ideje az utcát díszítő plakátjának maradványairól.

Egy cseppnyi Firenze a Nagykörúton: a Batthyány-palota
A firenzei paloták legszebbjének majdnem pontos másolata a Teréz körút egyik legérdekesebb épülete.

Az elmúlt évek Budapestet ugyan nem kényeztették el hóval, néhány évtizeddel ezelőtt viszont homlokegyenest más volt a helyzet: a Fővárosi Tanács ezért minden évben teleplakátolta a várost a kijelölt hólerakóhelyek listájával, melyen az aktuális polgármester (majd az ugyanezt a posztot jelentő Budapest Főváros Tanácsának elnöke) kijelölte a jókora hómennyiség tárolására alkalmas helyeket, furcsa módon egyes szám első személyben:

“Hólerakóhelyek kijelölése – a(z) …./…. év telén bekövetkezhető nagyobb havazások esetén hólerakásra a következő helyeket jelölöm ki:”

Fotó: Pest-Buda Aukciósház

 

A szokás a hatvanas évekre, Sarlós István városvezetésének idejére (1963-1970) sem változott meg, de ez a kor volt az, melynek egy hírmondója néhány évvel ezelőtt előbújt a József körút Corvin-negyedhez közeli szakaszán, a Korb Flóris és Giregl Kálmán tervei alapján 1899-re megszületett 63. számú ház kapujánál:

Sarlós, nem Tarlós

Az aktuális főpolgármester nevétől mindössze egy betűben különböző Sarlós István (1921-2006) a szociáldemokrata párt ifjúsági tagozatának vezetőjéből, majd titkárából 1956 decemberére a Budapesti Karhatalmi Ezred tagja, majd az MSZP VI. kerületi titkára lett. 1963-tól egészen a rendszerváltásig országgyűlési képviselőként, 1966-1990 közt pedig az MSZMP Központi Bizottságának tagjaként volt jelen a politikai életben, de 1974-1983 közt a Hazafias Népfront főtitkári posztját, 1984-1988 közt pedig az Országyűlés elnöki tisztjét is betöltötte.

A főváros hét éven át való vezetése után négy évre a Népszabadság főszerkesztői székébe került, de a rendszerváltásig tartó politikai karrierje során számos más pozícióban is feltűnt.

Az újbóli megjelenés ideje a Google Street View-ról könnyen behatárolható – jól látszik, hogy a 2009 májusi képen még egy utcai vitrin fedi, a 2011 októberében, illetve az azóta készült fotókn pedig már szabad:

A ház kapujától balra eső maradványokról 2014 tavaszán készítettem néhány fotót, hogy dokumentáljam az aktuális állapotot:

Fotó: Vincze Miklós, 2014 /24.hu

 

Most, négy évvel később a változás szembetűnő: a 46,5×62,5 centiméteres plakát jó része már eltűnt, köszönhetően az elemeknek, és talán némi szándékos kaparászásnak, de nyomokban még olvasható a több egymásra rakott plakát legfelső darabjának szövege:

Fotó: Vincze Miklós/24.hu

Hogy meddig marad még legalább részben olvasható a plakát? Talán még két-három évig, hogy aztán átadja helyét egy újabb vitrinnek, vagy a Nagykörút látványát uraló tarka cégtáblának.

Ezért néz ki annyira leprán a Nagykörút
A gagyi hirdetések és harsány fényreklámok nyomába eredtünk.

Ismer hasonlóan régi plakátmaradványt a fővárosban? Ossza meg velünk a kommentek közt!

A 2014-es és a friss fotók is a szerző felvételei.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik