Tudomány

Az öngyilkosságra kényszerített herceg ihlette a Múmiát

Pentawer herceg, III. Ramszesz fia a hárem-összeesküvés egyik főszereplője volt. A puccs célja az volt, hogy a herceg féltestvére, a trónörökös és későbbi IV. Ramszesz helyett ő lehessen az új fáraó. Bár az államcsíny során a fáraó vélhetően meghalt, az összeesküvést utóbb leverték. A Múmia filmet is ihlető "kiáltó" Pentawert öngyilkosságra kényszerítették.

Pentawer feltételezett maradványát 1881-ben fedezték fel az egyiptomi Luxor közelében. A későbbi vizsgálatokat követően a lelet egyedi arckifejezése miatt kiáltó múmiaként vált ismertté.

A maradvány különlegessége, hogy a mumifikálást nem hagyományos módon végezték: a balzsamozó kenőcs meszet is tartalmazott, a test pedig a tartósítás megkezdése előtt már részben kiszáradt. A balzsamozás során a nyakat hátrafeszítették, a szájat pedig kitátották, ezért úgy tűnik, mintha a múmia sikítana. Hogy a férfi kínok közt halt meg vagy sem, az máig vitatott – A múmia alkotóit mindenesetre megihlette a bizarr maradvány.

A végtagokat a balzsamozók összekötözték, a testet pedig kecskebőrbe göngyölték. Az anyag a korabeli egyiptomiak szerint tisztátalan volt, és használata átkot vont maga után.

Mindez arra utal, hogy a halottnak a korabeliek túlvilági szenvedéseket akartak okozni.

A múmiát végül névtelenül temethették el, utóbb pedig – valószínűleg egy sírrablást követően – a Luxor közelében fekvő Dejr el-Bahari-i rejtekhelyre vitték, ahol több testtel együtt helyezték el.

Saját apja ellen fordult

III. Ramszesz uralkodásának végén az élelmiszerhiány miatt instabillá vált a politikai helyzet. Ez megfelelő környezetet teremtett egy esetleges puccsnak.

A hárem-összeesküvés célja az volt, hogy az uralkodó meggyilkolása után ne a trónörökös Amonherkhopseft, hanem féltestvérét, Pentawert juttassák a trónra.

Hogy Pentaweréknek sikerült megöletniük III. Ramszeszt, azt egy 2012-es tanulmány igazolja. A kutatók ugyanis egy CT-vizsgálat során olyan késsel ejtett sebet azonosítottak a fáraó nyakán, amely minden bizonnyal végzetes volt.

A későbbi genetikai analízisek azt is felfedték, hogy a kiáltó múmia III. Ramszesz közeli rokona volt, a maradvány tehát feltehetőleg valóban Pentaweré.

III. Ramszesz múmiája (kép: Wikimedia Commons/G. Elliot Smith)

Érdekes módon III. Ramszesz sírjának kifosztása után a fáraó testét is Dejr el-Bahariba szállították, és Pentawer múmiájának közelében helyezték el.

Öngyilkosságra kényszerítették

A hárem-összeesküvés részleteit a torinói jogi papiruszból ismerjük. Az irat az időszámítás előtti 1155-ös merénylet utáni tárgyalást mutatja be. A dokumentum kiemeli, hogy III. Ramszesz már nem él – igaz, a halál körülményeit nem részletezi. A papirusz szerint az udvar jelentős része hűséges maradt az egykori uralkodóhoz. Ez a lojális csoport felügyelte Pentawerék tárgyalását.

A puccskísérletben több udvaronc is részt vett: katonák, különböző tisztségviselők, a háremhez tartozó nők, illetve Pentawer anyja és III. Ramszesz egyik felesége, Tije királyné is.

Az első három tárgyalás során az összeesküvők közül többeket megcsonkításra vagy halálra ítéltek. A negyedik tárgyaláson végül az eljárás korábbi bírái közül is elítéltek néhányat, mert túlzottan közel kerültek a vádlott háremhölgyekhez.

Pentawert, aki ekkor 18-20 éves lehetett, több társával együtt öngyilkosságra kényszerítették.

A szakértők máig nem tudják, hogy a herceg hogyan is végzett magával.

A kiáltó múmiát ritkán mutatják meg a közönségnek, a közelmúltban azonban bejelentették, hogy a test ismét megtekinthető a kairói Egyiptomi Régiségek Múzeumának különleges kiállításán. Az egyiptomi Régiségek Múzeumánál arra számítanak, hogy csak a múmia miatt 20 000 látogató fogja felkeresni a gyűjteményt.

Azt egyelőre nem közölték, hogy Pentawer maradványa meddig lesz kiállítva.

(Via: Live Science, IFLScience, kiemelt kép: Facebook/Ministry of Antiquities وزارة الآثار)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik