Közélet

Taopénzek: a kormány simán titkolózhat, az EU eltűri a szabálykerülést

Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője megszerezte az Európai Bizottságtól (EB) a magyarországi tao-sporttámogatási rendszer jóváhagyásának teljes dokumentációját, amelybe a Népszava is betekinthetett. A lap szerint

a dokumentumokból az derül ki, hogy a kormány szisztematikusan megszegi az adó-átirányítási lehetőség fejében vállalt kötelezettségeket, az Európai Unió pedig ezt szó nélkül tűri.

Tényleg eltűntek a tao-iratok, két minisztérium is törvényt sért
A több száz milliárdos sporttámogatási program kis részéről adott csak át iratokat a kormány. Az adatközlés ráadásul irányítottnak tűnik: Felcsútról semmi, a Simicska-féle szolnoki sportklubról sok információ érkezett.

A Népszava pontokba szedte a jelentés legfontosabb megállapításait:

  1. Orbán Viktor 2011 óta tudja, hogy a tao közpénz, hiába mondta azt a felcsúti stadion 2014-es felavatásán, hogy nem az. A taóval kapcsolatos engedélyező tárgyalások dokumentumai bizonyítják, hogy az EB versenypiaci főigazgatósága azonnal kimondta ezt, a kormány pedig vita nélkül elfogadta, és írásban rögzítette. A kormány később évekig pereskedett az ellenkezőjét állítva, végül a Kúria mondta ki, hogy közpénzről van szó.
  2. A taopénzek legnagyobb részét a klubok létesítményfejlesztésre, főleg új stadionok építésére költötték, pedig a Bizottságnak azt ígérték, hogy a már meglévő infrastruktúrát fogják fejleszteni, nem húznak fel új épületeket. Azt is vállalták, hogy „a hivatásos sportszervezetek által fizetett bérleti díj soha nem lesz alacsonyabb a bérelt létesítmény tényleges értékcsökkenési és működési költségei összegének 50 százalékánál”. Ezt egyetlen esetben sem tudták teljesíteni, mégsem tűnt fel az EB-nek a program tavalyi meghosszabbításakor.
  3. Az Európai Bizottsággal kötött megállapodás szerint tíz éven át nyilvánosság kell tenni a támogatás haszonélvezőinek kilétét és a támogatási megállapodások szövegét, amelyből az adományozó kiléte is kiderülne. Ahhoz képest, hogy ezt 2011-ben és 2017-ben is vállalta Magyarország, nem, hogy nem teszik közzé az információkat, még közérdekűadat-igénylés formájában is megtagadják azok kiadását.
  4. Ahhoz, hogy elfogadtassák a taoprogramot, a kormánynak meg kellett győznie Brüsszelt, hogy a profi sportba áramló közpénz nem fogja jelentősen torzítani az európai sportpiacot. Ezért a kormány 2011-ben és tavaly is azzal érvelt, hogy a magyar foci európai viszonylatban jelentéktelen, így csak korlátozottan van hatása az EU-n belüli kereskedelemre. A Népszava szerint ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a taorendszer addig jó, amíg a magyar foci rossz. A kormány ráadásul azt is hozzátette, hogy piaci alapon senki nem fektetne a fociba, a sportinfrastruktúrát pedig nem lehet úgy működtetni, hogy ne legyen veszteséges.
  5. A kormány a támogatás engedélyezéséért vállalta, hogy a lakosság minden támogatott sportlétesítményt használhat. A kedvezményezetteknek vállalniuk kell azt, hogy az adott sportlétesítményt annak üzembe helyezését követő 15 évig a napi működés legalább 20 százalékában, illetve ezenkívül évente legalább 10 teljes napon át elérhetővé teszik iskolai és diáksport, szabadidős sport vagy egyéb közösségi programok számára. Annak semmi nyoma, hogy ezt vállalást az EU bármikor ellenőrizte volna.

Jávor Benedek a Népszavának azt mondta, hogy panaszt tesz az Európai Bizottságnál, mert szerinte a korrupció és a pénzmosás gyanúját is felvető program meghosszabbításakor nem vették figyelembe, hogy az uniós előírások legfontosabb, az átláthatóságra, a fölösleges kapacitások kiépítésének elkerülésére és a támogatott sport-infrastruktúra fenntartható, közösségi használatára vonatkozó előírások nem teljesültek.

Amint arról egy korábbi cikkünkben beszámoltunk,

2018-ban 237 milliárd forintot szándékozik költeni a kormány sporttámogatásra,

vagyis hivatalba lépése óta az Orbán-kormány a három és félszeresére növelte az állami sporttámogatás összegét.

Irdatlan pénz a látványsportokra: 415 milliárdot öltek bele Orbánék
Évről évre nő az öt látványcsapatsportnak jutó taotámogatás összege: tavaly százmilliárd forint bevételről mondott le az állam a javukra – derül ki a 24.hu-nak megküldött adatokból.

Kiemelt kép: MTI/Puskás Akadémia/ifj. Döme László

Ajánlott videó

Olvasói sztorik