Gazdaság

Kitört a nagy boltháború, dobták a Pólust és a Camponát is

A bolthelyiségpiac nagyon pörög, az elmúlt hónapokban 40 nagyobb tulajdonos vagy bérlője cserélődött le. Maradt még Spar-boltja az Erstének, de izgulhat más is. Az Aldi a CBA nyomdokaiban nyomul nagyon, írta a Blokkk.com.

A plázák közül példaként megemlíti a szakportál, hogy a közelmúltban tulajdonoscsere volt az Eurocenternél, a Family Centernél és a Praktiker áruháznál Szombathelyen, de gazdát cserélt a Pólus Center, a Campona és az Aréna Pláza is. És nagy a sürgés-forgás a plázák bérlői között is.

Vándorolnak a boltosok is, boltról boltra. Érthető, ha döntő részben a plázastop miatt a multi áruházak körében a leghevesebb a felkérés és a lekérés. Néhány példát itt is említenek.

Az Auchan nemrégiben nyílt szekszárdi áruháza csak bérlet, hasonlóan a volt budapesti CBA-s bolthoz. De van hiper, amelyik bérbe is ad egy-egy nagyobb területet, például néhány Tesco áruházban megjelent a Media Markt, a hipereknél hagyományos üzletsoros felállás mellett.

Az Aldinak 128 üzlete van, nemrégiben beházasodott a budaörsi Praktikerbe, a barkácsáruház egy darabját  bérelve. Az elmúlt években rátenyerelt több Coop boltra is, például Balatonfüreden, Szántódon, Balatonalmádiban (Pólus-Coop boltok helyén). De belenyúlt a CBA-ba is már korábban, így Budapesten a Pasaréti téren, valamint a Csepel és a Szeged plázákban, és van boltja a Vásárcsarnokban is. Legutóbb a Debrecen Plázában nyitott, de tegyük hozzá, hogy ezek bérelhető üzlethelyiségek voltak, ahol nem a CBA-val, hanem a plázákkal boltolt. Az egyik közelmúltbeli üzletnyitás is, a budapesti Kondorosi út 7. alatt, egy korábbi CBA bolt helyéhez kötődik.

CBA bolt volt a budapest Váci út 201. szám alatt is, ahol most már a Lidl fogadja a vásárlókat.

A Penny az elmúlt egy-két év laza távlatában többek között a budapesti Lehel csarnokban is színre lépett, a Garay téri piacra viszont már korábban betört. A Spar is harapott már korábban a CBA-ból, amikor a Savaria Plázába vonult be, még vagy két esztendővel ezelőtt. A Spar egyébként a franchise-ban nyomul nagyon, 24 Spar partner és 38 Spar market üzletével. A vasárnapi boltzár idején a benzinkutakat nyomta meg a Spar Expressz boltjaival, amiből van vagy kéttucatnyi. És jó néhány bevásárlóközpontban ott van bérlőként, a hagyományai révén.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik