Belföld

Nemzetközi bíróságon köthet ki a belvárosi bulinegyed ügye

Vasárnap megtartották az erzsébetvárosi bulinegyedről szóló népszavazást, de ahogy az lenni szokott, az eredményeket mindenki másképp értékeli. Az éjféli záróra mellett kampányolók szerint egyértelmű döntés született, és az erzsébetvárosiak akarata a 24:00-ás rolólehúzás. A éjszakai nyitvatartást támogatók viszont azt olvassák ki a népszavazás eredményéből, hogy a helyiek így szeretik a VII. kerületet, és habár változtatásokat aránylag sokan sürgetnek, síri csendet és kihalt belvárost csak kevesen akarnak.

A számok és a tények azért közelebb visznek minket az igazsághoz. 43 520 ember szavazhatott volna, de mindössze 6918-an éltek a lehetőséggel, vagyis a részvétel mindössze 15,89% százalék volt. Az érvényességi küszöb eléréséhez közel 15 ezer szavazat hiányzott.

Az eredmény: 4572 igen , 2316 nem, 30 érvénytelen szavazat.

Már a kérdés értelmetlen volt

Ennyire alacsony részvételre még mi sem számítottunk

– nyilatkozta a 24.hu-nak Molnár Bence az Élő Erzsébetvárosért Egyesület szóvivője, aki szerint sokan, így ők is elhitték az éjféli zárvatartás mellett kampányolók ijesztgetéseit, egészen a népszavazásig. Most viszont megnyugodtak, mivel úgy érzik, ez az eredmény bebizonyította, hogy mégsem olyan rossz a helyzet a VII. kerületben, mint ahogyan azt néhányan lefestik.

Egy férfi leadja szavazatát a VII. kerületi Dohány utcai 6-os számú szavazókörben 2018. február 18-án
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Abban nagyon bíztak, hogy az érvényességi küszöböt nem éri el a népszavazás, mert Molnár szerint ebben az esetben a választások előtt valamit lépnie kellett volna az önkormányzatnak.

Úgy gondolja, az alacsony részvétel annak is köszönhető, hogy az elmúlt hónapokban elindult egy párbeszéd a város lakói, az önkormányzat és a civil szervezetek között, ennek pedig már most érezhető a hatása. Azt viszont ők sem gondolják, hogy most minden megoldódott, sok még a tennivaló.

Kompromisszumos megoldásokat kell találnunk, beszélgetni kell. A Szimplában dolgozom és amikor az új koncerttermet csináltuk, akkor mérővel mentünk a szomszédokhoz és figyeltük, mi az a zaj, ami már nem hallható. Egy éve nem érkezett panasz a szomszédoktól. Illetve tudomásul kell venni, hogy a bulinegyedbe több pénz, több rendőr kell. Csak így lesz nagyobb a tisztaság és kisebb a zaj.

– nyilatkozta Molnár.

Azt viszont problémának tartja, hogy vannak olyan szórakozóhely-tulajdonosok, akik képtelenek együttműködni, és egyáltalán nem foglalkoznak az itt élők problémáival. Az Élő Erzsébetvárosért Egyesület szóvivője szerint ezért olyan szigorú szabályozás kell, ami ezeket az együttműködésre képtelen helyeket kizárja a bulinegyed életéből.

A Night Mayor, azaz az éjszakai polgármester egyik ötletgazdája Német G. Dániel sem szeretne kihalt Erzsébetvárost. Már a népszavazás kérdését is értelmetlennek tartotta, mert szerinte ezt a témát nem lehet egy igennel vagy egy nemmel lezárni.

A kérdés így szólt:

Egyetért-e Ön azzal, hogy a Budapest Főváros VII. Kerület Erzsébetvárosi Önkormányzat Képviselőtestülete Budapest VII. kerület Károly körút-Király utca-Erzsébet körút-Rákóczi út által határolt területén úgy szabályozza az üzletek nyitvatartási rendjét, hogy a vendéglátást folytató üzletek 24.00 óra és 6.00 óra között nem tarthatnak nyitva?

Németh is magasabb részvételre számított, és fantasztikusnak tartja, hogy ezt a kezdeményezést ennyien átláttak. A népszavazás eredményét komolyan veszik, most a 4572 igennel szavazó életének megkönnyítése lesz a legfontosabb feladatuk.

Tájékoztató feliratok a népszavazás napján a VII. kerületi Dohány utcában
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Tovább harcolnak Erzsébetváros nyugalmáért

Garai Dóra, az Élhető Erzsébetváros csoport alapítója éjfél után már csendet és nyugalmat szeretne. Komoly sikernek nevezte a népszavazást, különösen annak tekintetében, hogy „anyagi háttér nélkül, és ellenszélben kellett” helyt állniuk. Ezzel többek között arra utalt, hogy „az önkormányzat megpróbálta elhallgatni a népszavazást”.

Azt ők is tudták, hogy a népszavazás nem lesz érvényes, de szerinte emellett a közel 5 ezer igen szavazat mellett nem lehet csak úgy elmenni. Ráadásul, mint mondta, Belső-Erzsébetvárosban 75-80 százalékos többségbe kerültek az igennel szavazók, ami egyértelművé tette a lakók véleményét.

Emlékeztetett a polgármester egy korábbi nyilatkozatára, amikor Vattamány Zsolt azt mondta:

 Nem az érvényességhez, hanem az igenek többségbe kerüléséhez kötik a lakók akaratának figyelembe vételét.

Márpedig Garai ezt egyértelmű döntésnek tartja a belvárosiak részéről, még akkor is, ha az önkormányzat valószínűleg ezzel nem ért egyet.

Az Élhető Erzsébetvárosért csoport mindenesetre nem adja fel, sőt, az eredmények tükrében azt várják, hogy a polgármester intézkedjen az éjféli záróra kérdésében.

Garai Dóra a 24.hu-nak azt nyilatkozta, hogy a nyugalmuk érdekében mindent megtesznek, megfontolják a pertársaság létrehozásának, az Alkotmánybírósághoz fordulásnak a lehetőségét, de ha kell, akkor nemzetközi bíróságig is elmennek.

Az önkormányzat egyelőre csak egy közleményt adott ki a népszavazással kapcsolatban. Ebben azt írják,

az érvénytelen népszavazás ellenére az önkormányzat továbbra is fel kíván lépni a vendéglátóhelyek és a turisták okozta problémák megoldása érdekében és tovább kívánja növelni az itt lakók nyugalmát biztosító támogatások, pénzügyi források és intézkedések kereteit. Mindezeken túl a városvezetés olyan törvényalkotást fog kezdeményezni, amely az itt lakók életkörülményeinek további javulását, védelmét és biztonságát segíti elő.

Kerestük az önkormányzatot, hogy megtudjuk, az éjféli záróra lehetőségét ezzel végleg elvetették-e, de kíváncsiak voltunk arra is, ilyen részvételre számítottak-e. Az Élhető Erzsébetváros Facebook-csoport szóvivője a részvételi arányt az önkormányzat súlyos kudarcának nevezte, mivel szerinte a lakosság nem kapott megfelelő tájékoztatást a referendumról. Azt is megkérdeztük az önkormányzattól, erről mi a véleményük, de egyelőre nem kaptunk választ kérdéseinkre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik