Közélet

Orbán csak annyit árult el: Matolcsy nem lesz fejlesztési miniszter

A Fidesz április 8-i választáson megválasztott képviselői hétfőn tartották első informális frakciótalálkozójukat, ahol Orbán Viktor közölte velük a következő hetek menetrendjét. A mindössze negyedórás találkozón Orbán azt mondta, hogy a képviselőcsoport hivatalos alakuló ülése május 3-án lesz. A miniszterelnök a tíz nap múlva esedékes ülésen ismerteti majd az új kormánystruktúrát és leendő kormánya névsorát.

A miniszterelnök a hétfői találkozón sem árult el részleteket a terveiről, neveket egyáltalán nem mondott, csak azt jelezte, hogy kedden és szerdán intenzív tárgyalásokat folytat majd a korábbi miniszterekkel és a kiszemelt kormánytagokkal. Így továbbra is sok a találgatás a kormánypárti képviselők körében.

A frakciótalálkozón ott volt Balog Zoltán is, aki néhány órával később, hétfőn este egy Origo-interjúban jelentette be, hogy nem vállalja tovább az Emberi Erőforrások Minisztériuma vezetését. Balog szerint a miniszterelnök továbbra is az egészségügyet és az oktatást államtitkári szinten tartó csúcsminisztériumként képzeli el a tárcát. Balog az interjúban azt mondta, ő  változtatásokra tett javaslatot a tárcánál Orbánnak, de a miniszterelnök nem fogadta el egyiket sem, ezért választotta végül a másik felkínált opciót: a jövőben ismét teljes állásban fogja vezetni a Polgári Magyarországért Alapítványt, a Fidesz pártalapítványát. Orbán három, Balog által javasolt személy közül fogja kiválasztani a humántárca irányítóját.

Balog interjúból még az derült ki, hogy szerinte most is kis kormány lesz, azaz nem bővül a minisztériumok száma.

A képviselőcsoport tagjai előtt azonban sem ő, sem a miniszterelnök nem beszélt az Emmi jövőjéről, a képviselők is csak az interjúból tudták meg, hogy váltás lesz a csúcstárcánál.

Orbán a Fidesz-KDNP képviselőcsoport előtt egyetlen konkrétumot mondott: cáfolta azt a kormánypárti körökben is terjedő pletykát, hogy Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke pozíciójáról idő előtt lemondva a fejlesztési tárca élére kerül. Orbán légből kapott elképzelésnek nevezte Matolcsy kormányzati visszatérését.

Matolcsy esetleges kormányzati megbízásáról már a választást követő nemzetközi sajtótájékoztatóján kérdezték Orbán Viktort, aki akkor azzal ütötte el a felvetést, hogy nem beszélt erről a jegybankelnökkel, pusztán arról érdeklődött nála, hogyan reagáltak a pénzpiacok a Fidesz kétharmados győzelmére.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter távozása a múlt héten vált nyilvánossá. Először a miniszterelnök nyilatkozott úgy, hogy „más típusú vezetést” szeretne a Miniszterelnökségre, Lázár pedig néhány órával később jelentette be, hogy nem kíván tovább szerepet vállalni Orbán Viktor következő kormányában. Lázár 2014 óta volt a miniszter, de már 2012 óta vezette (eleinte államtitkárként) a Miniszterelnökséget, míg Balog szintén 2012-ben került az Emmi élére, előtte a közigazgatási tárca államtitkára volt.

A 24.hu információi szerint a párttársak továbbra is Seszták Miklós fejlesztési miniszter menesztését tartják a legvalószínűbbnek, de a sok botrányt megért Kósa Lajos tárca nélküli miniszter leváltása sem keltene nagyobb meglepetést. Biztosnak számít Varga Mihály, Szijjártó Péter és Rogán Antal helye az újabb kormányzati felállásban, Simicskó István honvédelmi, Trócsányi László igazságügyi és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterek pozíciója azonban kétséges.

Az új miniszteri névsort első formájában a szerdai Fidesz-elnökségi ülésén vitathatják meg.

A hétfői képviselői találkozón Gulyás Gergely frakcióvezető azt a feladatot kapta, hogy az alakuló ülésre ki kell dolgoznia az új ciklus parlamenti struktúráját, és kész névsorral kell előállnia a frakcióban és a bizottságokban szerepet vállaló képviselőkkel kapcsolatban.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Attila

Ajánlott videó

Olvasói sztorik