Közélet

Még a vesztesekkel is megállapodhattak Hódmezővásárhelyen, hogy imitálják a versenyt

horváth andrás (horváth andrás)
horváth andrás (horváth andrás)

Létezik az a fajta vállalkozói kör is Hódmezővásárhelyen, akikkel megállapodtak arról, hogy eleve vesztesként szállnak be a közbeszerzés kiírása után a folyamatba, pont azért, hogy fenntartsák a verseny látszatát – ez a kép alakult ki Horváth Andrásban, az áfabotrány 2013-ban történt kirobbantójában, aki az új polgármester, Márki-Zay Péter felkérésére nézi át a város szerződéseit. Állítja a Zoom.hu-nak Horváth, hogy a közbeszerzésekhez hozzáférő vállalkozók, vállalkozások sok esetben bennfentes információkhoz is jutnak. Akár nyílt, akár meghívásos pályázatról van szó, a verseny a legtöbb esetben ki volt zárva.

Horváthék furcsa fejleményekre bukkantak a tavaly kiírt, Zöld város programban. Ennek keretében parképítési és zöldterület-rendezési munkálatokra megbíztak egy olyan vállalkozást – sok százmillió forint értékben -, amely ilyennel korábban nem foglalkozott, ellenben a városnak térfigyelő kamerákat telepített és villanyszerelési munkákat végzett. Meg sportcsarnokot is felhúzott Hódmezővásárhelytől 30-35 kilométerre fekvő, alig háromezer fős településen.

Pár hete pedig egy másik ügyben feljelentést is tett az új, Márki-Zay-féle városvezetés az előd idején történt gyanús ügylet miatt. Abban hulladékgazdálkodási közbeszerzést bonyolított le a város, a nyertes cég magasépítési munkákra nyerte sorra a várostól a megbízásokat, hulladékszállítással korábban nem foglalkozott. És azzal, hogy nem bontották részekre a hulladékos pályázatot, a város Horváthék szerint mintegy 300 millió forintot bukhatott a tenderen, ennyivel drágább lehet a munka.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik