Belföld

Kivásárolták a dél-afrikai tulajdonost az Extreme Digitalból

A magyar résztulajdonosok visszavásárolták a Steinhoff International csoporttól az Extreme Digital többségi tulajdonrészét – jelentették be sajtótájékoztatón szerdán.

Az Extreme Digital 50,4 százalékos tulajdonrész visszavásárlását a Gazdasági és Versenyhivatal (GVH) jóváhagyta, a szükséges pénzügyi tranzakciók lezárultak, így Várkonyi Balázs és Kelemen Gyula cégalapítók újra a vállalat kizárólagos tulajdonosai.

A Magyarországon piacvezető webshop 2017-es árbevétele 35 milliárd forint volt. Várkonyi Balázs kérdésre válaszolva elmondta: a vételárról nem nyilatkozhat, ugyanakkor a kivásárlás kezdeményezője ők, a kisebbségi tulajdonosok voltak. Jól jöttek ki az üzletből, piaci árat fizettek érte, és reputációjuknak is nyilván jól jött, hogy leváltak a bajba került Steinhoff cégcsoporttól (lásd keretes írásunkat).

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

A tulajdonosi szerkezet változása nem érinti a vállalat operatív működését, Magyarország vezető online kereskedője tovább folytatja régiós terjeszkedését, és az idei évre is kétszámjegyű növekedést vár, hangzott el a sajtótájékoztatón.

A GKI Digital adatai szerint 2015 és 2016 után 2017-ben is az Extreme Digital bonyolította a legnagyobb forgalmat a hazai online áruházak közül. A kutatócég februárban publikált felmérése szerint az Magyarországon tavaly mintegy hárommillióan vásárolnak online.

Bajban a Steinhoff

A Steinhoff birodalomhoz tartozik a hazai Kika, a Pepco és az Andante bútorokat gyártó Kanizsa Trend is. A cégcsoport tavaly nagy bajba került, a korábban dél-afrikai csodavállalkozásnak tartott Steinhoff zuhanását teljesen váratlanul indította el egy könyvelési botrány. A frankfurti tőzsdén jegyzett cégnek december 5-én kellett volna előállnia a negyedéves jelentésével, ehelyett azonban csak egy közleményt adott ki, meglepő tartalommal. Ebben annyit közöltek, hogy negyedéves pénzügyi adatokat most ne várjon senki, mert a felügyelő bizottság olyan információkra bukkant, amelyek miatt vizsgálatot kellett indítania, a vezérigazgató pedig lemondott. Kiderült, hogy a Steinhoffnál egy 6 milliárd eurós lyukat kellene betömni a könyvelésben. Ráadásul az is lehet, hogy már a 2016-os könyvekben sem szerepelnek jó számok, és azokat is át kell írni, írta a G7.

Képünkön Várkonyi Balázs látható.  Fotó: 24.hu / Karancsi Rudolf

Cikkünk folyamatosn frissül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik