Belföld

Kitart ártatlansága mellett a bőnyi rendőrgyilkosság vádlottja – helyszíni tárgyalást akar

Vezetőszáron vitték Győrkös Istvánt a fekete maszkos kommandósok a Szombathelyi Járásbíróságra a bőnyi rendőrgyilkosság ügyének első tárgyalási napján. Győrkös a szerdai tárgyaláson nem kívánt újabb vallomást tenni. Azt mondta, hogy majd akkor szeretne új vallomást tenni, amikor helyszíni tárgyalást tartanak a bőnyi otthonában. A rendőrgyilkosságban továbbra is ártatlannak vallotta magát, az illegális fegyvertartást azonban elismerte. Eddig három rendőrt hallgattak ki tanúként, miindannyian azt állították, hogy Győrkös lőtt először, ők pedig viszonozták a tüzet.

A vádirat szerint Győrkös István bőnyi lakásán a Készenléti Rendőrség hatósági engedély nélkül tartott lőfegyverek gyanúja miatt tartott házkutatást 2016. október 26-án. A vádlott a kapuban egy német juhász kutyával jelent meg, a rendőri csoportot vezető rendőrtiszt arra kérte, hogy zárja el az állatot. A vádlott közölte a kapun kívül várakozó rendőrökkel, hogy addig nem engedi be őket, amíg az ügyvédje meg nem érkezik, de mint utóbb kiderült, nem is hívott senkit.

Miután a vádlott a kutyájával hátrament, a rendőrök és a tűzszerészek a gépkocsibeálló felől beléptek az ingatlan területére, és a ház bejáratához mentek. A vádlott felesége nem akarta őket beengedni, arra hivatkozva, hogy a férje ideges és baj lesz, de végül engedett a nyomozóknak, és hármukat beengedte.

A vád szerint ekkor a vádlott elővett egy AMD 65 típusú csőre töltött gépkarabélyt és kibiztosította. Miután a rendőrtiszt elhaladt az asszony mellett, összetalálkozott a hátráló vádlottal, és rákérdezett, hogy mi van nála. Győrkös István azt felelte, hogy az, ami maguknál, és három lövésből álló rövid sorozatot adott le a rendőrre. Az egyik lövedék a 46 éves áldozat fejét érte, aki ebbe a sérülésbe belehalt.

A másik két nyomozó válaszul kilenc lövést adott le Győrkös István felé, ezek egyike áthaladt a testén, de életfontosságú szervet vagy nagy eret nem ért. A vádlott végül kétórányi tárgyalás után megadta magát.

Léhner György, a vádlott akkori ügyvédje két nappal a rendőrtiszt életét kioltó eset után az M1-en azt mondta: védence véletlenül lőtt, nem akart megölni senkit. Szerinte Győrkös István csak rá akart ijeszteni a rendőrökre. Györkös azzal védekezett, hogy lehetetlen, hogy ő lőtte le az őrnagyot, mert nem ő lőtt először, és miután eltalálták már képtelen lett volna eltalálni az áldozatát a sérülései miatt.

Kiemelt kép: Varga György / MTI 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik