Gazdaság

Varga Mihály a bajnok a választás előtti példátlan pénzosztásban

A pénzügyminiszter átlagban 4,5 millió forint jutalmat adott a dolgozóinak. De lehetett az akár 18 millió is.

Csúcsot döntött Varga Mihály az április 8-i választás előtti pénzosztásban: Lázár Jánosnál és Balog Zoltánnál is bőkezűbben jutalmazta meg az embereit. A korábban nem látott minisztériumi pénzesőről két tárcánál írtunk eddig, s bár a kancellárián és az emberminisztériumban is röpködtek a milliárdok, a közelébe se érnek a gazdasági (az új kormányban már pénzügyi) tárcának. Ugyanis

a Nemzetgazdasági Minisztérium dolgozói két részletben, összesen 7,8 milliárd forint pluszpénzt kaptak

a fejlesztéspolitikai célokról szóló kormányhatározat alapján, azaz az uniós támogatások lehívásának felpörgetésére előírt célfeladatok teljesítéséért.

Négy tárcára vonatkozott a határozat, közülük az Emberi Erőforrások Minisztériumában Balog Zoltán összesen több mint 4,2 milliárdot terített szét nagyjából kétezer dolgozó között.

Példátlan pénzosztás ment a választás előtt a minisztériumokban
Több mint kétezer emberét jutalmazhatta meg Balog Zoltán még az emberi erőforrások minisztereként a választás előtt. Fejenként átlagosan 2 millió forint volt a bónusz.
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter érkezik a Hódmezővásárhelyi Járási Hivatal kibővített ügyfélszolgálatának avatására 2018. januárjában
Fotó: Rosta Tibor / MTI

Ebből fejenként ugyanúgy 2 millió forint apanázs jön ki, ahogy a Miniszterelnökség esetében is. Igaz, a bársonyszéktől azóta Baloghoz hasonlóan elköszönt Lázár János tárcája csak az első részletről adott számot, válaszuk szerint 642 dolgozójuk között osztottak ki közel 1,3 milliárd forintot. (Április 9-ei dátummal érkezett adatközlésükben azt állították, hogy a teljesítés nagyobbik részéért járó jutalmat – becslésünk szerint úgy 2,6 milliárd forintot – még nem utalták a szerencsés apparatcsikoknak.)

Kétmilliós jutalmat kaptak Lázár dolgozói uniós pénzből
Ez még csak a kezdet: a bónuszok egyharmadát fizette ki eddig a kancellária. Három másik minisztériumnak is jutott a pénzesőből.

Már ezek is mellbevágó számok voltak ahhoz képest, hogy valójában a pluszpénzt

  • a főmunkaidőben amúgy is elvégzendő feladatért adták,
  • maximális összege elérhette a 24 havi munkabért, illetményt,
  • a hivatalos nevén céljuttatás ugyan az uniós támogatások lehívásának felpörgetéséért járt, de olyanok is kaptak belőle, akiknek semmi közük nem volt az uniós támogatásokhoz, más részlegeken dolgoztak,
  • a jutalmat nagyrészt uniós támogatásból fizették,
  • a lehívások felpörgetéséből pedig egyelőre annyi látszik, hogy Brüsszelből csak csordogált eddig a pénz, döntően a magyar költségvetés előfinanszírozza az uniós támogatásokat.

A 24.hu közérdekű adatigénylésére megküldött válasz szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium a

2017. június 30-i mérési ponthoz kapcsolódóan 3 348 691 417 forintot, a 2017. december 31-i mérési ponthoz tartozóan 4 497 294 090 forintot fizetett ki munkatársai részére.

A válaszból emellett az is kiderül, hogy előbb 1699 fő, majd 1788 fő részesült céljuttatásban.

Ez azt jelenti, hogy

Varga Mihály emberei a tavalyi rendes fizetésük mellett fejenként és átlagosan durván 4,5 millió forint extrapénzhez jutottak.

Vagyis a szokásos keresetet egyévnyi, havi 375 ezer forintos bérnek megfelelő összeggel fejelték meg. A csúcsvezetők ennél sokkal többet kaphattak: a maximálisan adható, 24 havi jutalommal számolva, azaz 100 százalékos teljesítés esetén egy helyettes államtitkárnak – havi 748 ezer forintos bérét figyelembe véve – csaknem 18 millió forint járt. De egy havi 300 ezer forintért dolgozó ügyintézőnek is 7,2 millió forint pluszpénz jött ki.

Aránytalan igénybevétel

A pluszpénzek összesítéséért a tárca 4147 forint költségtérítést számlázott le a 24.hu-nak, mert „az adatigénylés teljesítése a Pénzügyminisztérium alaptevékenységének ellátásához szükséges munkaerőforrás aránytalan mértékű igénybevételével jár.”

A Nemzetgazdasági Minisztériumban fizetett átlag 4,5 millió forint több mint duplája a már említett másik két tárca által bevallottnak. Igaz, az előbbiekéhez képest jóval nagyobb darabot, a gazdaságfejlesztési és a területfejlesztési operatív programot, összesen több mint 900 milliárd forintnyi uniós támogatást menedzselt a minisztérium apparátusa. Ennél több támogatás csak a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hatáskörébe tartozott, Seszták Miklósék bő ezermilliárd forint útját egyengették.

Az uniós támogatáslehívásokhoz kapcsolt jutalomhegyeknél ott tartunk, hogy az emberminisztérium 4,3 milliárdjával, Lázárék 3,9 milliárdra becsült juttatáscsomagjával és Varga Mihály 7,8 milliárdos gesztusával összesen

16 milliárd forint röppent szét három minisztériumban a választás előtt.

Már csak a fejlesztési tárca válaszát várjuk, ők eddig nem reagáltak a 24.hu közérdekű adatigénylésére. De ha Sesztákék a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz hasonló összeget osztottak szét, akkor megközelítjük a 24.hu első cikkében közölt, 25 milliárd forintos becslést. Pedig ezt korábban mindenki túlzónak nevezte.

Kimelt képünkön Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Mercedes-Benz gyár összeszerelő üzemében Kecskeméten 2017. szeptember 21-én. Ezen a napon letették az autógyár közvetlen szomszédságában felépülő új képzési központ alapkövét. Fotó: Ujvári Sándor / MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik