Nagyvilág

Olcsóbb internettel készülnek az első szabad választásra negyven év után

Történelmet ír Zimbabwe július 30-án: az afrikai országban 1980 óta először tartanak olyan választást, amit nem egy autokrata vezér és pártja határoz meg. A harminchét év után elűzött Robert Mugabe székéért három jelölt küzd, akik most dörrentették be igazán kampányukat. Fiatalközpontú kampányok, EU-s felügyelet és rekordmagas részvételi arány várható a választáson.

A várható győztes júliusban a Mugabe pártja, a ZANU (Zimbabwei Afrikai Nemzeti Unió) színeiben induló Emmerson Mnangagwa, aki előzetes becslések szerint kb. 42%-kal fog nyerni. Őt szorongathatja meg Nelson Chamisa, az MDC (Mozgalom a Demokratikus Változásért) jelöltje, illetve Elton Mangoma az RDZ-től (Zimbabwe Megújuláspárti Demokratái).

Idén végre csalás nélkül mehet

Az elmúlt években az országot gazdaságilag tönkrevágó Mugabe csalásokkal és megfélemlítésekkel érte el, hogy a nyolcvanas évek óta folyamatosan újraválasszák. 2008-ban, amikor gazdaságilag különösen nagy bajban volt az ország, Mugabe papíron 85%-os eredményt ért el, de később elszólta magát, és véletlenül elárulta, hogy valójában az ellenzék nyert 73%-kal. De ez évek során ezen felül voltak hírek két hétig visszatartott eredményekről, egymillió hamis szavazóról és választási buszoztatásokról. Így nem is csoda, hogy Mugabe 2017-es megpuccsolása óta a népesség nagy lelkesedéssel készül a mostani választásra.

A szavazás tisztaságára idén garanciák is lesznek. Mugabe volt helyettese, a jelenleg ideiglenes miniszterelnökként szolgáló Mnangagwa ENSZ-es és EU-s delegációkat is meghívott az országba, hogy független megfigyelőként biztosítsák a választások tisztaságát. Az EU ráadásul történelmének legnagyobb ilyen megfigyelőbizottságát rakta össze:

ötven hivatalnok már az országban van, és az unió ezt a számot 140-re akarja emelni a választásig.

Az EU azonban az ellenzéki pártok szerint nem teljesíti rendesen a feladatát: Nelson Chamisa, az MDC elnöke szerint a bizottság nem bocsátotta rendelkezésükre időben a szavazólistát, így nem tudták ellenőrizni, hogy a kormánypárt, amiben azért még mindig ott ülnek Mugabe emberei, ismét él-e a hamis szavazók regisztrálásának módszerével. Az EU és az ENSZ együttműködésével azonban még így is valószínű, hogy ez lesz az ország történetének legtisztább választása.

Fókuszban a fiatal választók

A már zajló kampányok egyértelműen a fiatalabb választókat célozzák meg, ez nem is csoda, mivel a választásra jogosultak több mint fele 25 év alatti az országban. Az összes jelölt ennek fényében különös erőkkel tolja kampányát a Facebookon és a Twitteren, gyakoriak az egyetemistákat szerepeltető videók is.

Emiatt a kampánystílus miatt is döntött úgy a kormány, hogy 60 százalékkal csökkenti a mobilos adathasználat díját

az országban a választás hónapjában. Az 50 százalékos lefedettséggel rendelkező országban az internethasználat túlnyomó részben mobilkészülékeken történik, így tud összefonódni a fiatalokra való fókuszálás és az online kampány.

Az ország lelkesedését és a politikai optimizmust azonban a győztesnek mindenképpen tettekre kell váltania: a Mugabe által leharcolt országban még mindig óriási szerepet kapnak a külföldi segélyek, még mindig nincs saját pénznemük, illetve újabban egy kenyérválság is kinézőben van.

Kiemelt képünkön: Emmerson Mnangagwa. Fotó: Jekesai Njikizana / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik