Belföld

Rüh, hepatitis, nemi betegségek a hazai javítóintézetekben

Pofonok, gyomrosok, nyugtatózás, ötvenes évekbeli büntetőtáborokra emlékeztető hangulat, büntetéssel „jutalmazott” kérdések, és öngyilkossági kísérletek – többek közt ezeket tapasztalta Székely László ombudsman, aki a közelmúltban javítóintézeteket vizsgált – számolt be az eredményekről a pénteken megjelenő Magyar Hang.

Az ombudsman és csapata azt monitorozta, hogy a munkatársak mennyiben képesek a kínzás és az embertelen bánásmód megelőzésére, továbbá hogy a javítóintézet képes-e a családban szerzett, bűnelkövetéshez vezető szocializációs hiányokat kompenzálni. A csoport az Emberi Erőforrások Minisztériuma Debreceni Javítóintézetét, valamint annak nagykanizsai telephelyét ellenőrizte.

Nagykanizsán a doktornő például arról számolt be, hogy a fiúk gyakorta fordultak hozzá bőrgyógyászati problémákkal és a nemi szervek betegségei miatt, továbbá a rühességet is a panaszok között említette.

Mindkét intézményben viszonylag sok gyerek szed nyugtatót. Történt falcolás (bőrön ejtett bevágás) és öngyilkossági kísérlet is. Nagykanizsán ötvenes évekbeli rendszabályokat találtak a csoportszobák falán. A speciális csoportban például az ébresztéstől számítva „30 másodperc van kiállni az ajtó elé vigyázzban”.

Kiderült, hogy a személyzet gyakran „pedagógiai célú” pofonnal bünteti a rossz magatartású fiatalkorúakat. Több növendék szerint Nagykanizsán „tockos”, rúgás és „gyomrozás” is előfordult, tipikus büntetés a takarítás – amikor fogkefével kell a fugákat kitisztítani. Az alkalmazott fegyelmezési és büntetési gyakorlat több szempontból is elfogadhatatlan az ombudsman szerint, aki a tapasztalt hiányosságok miatt az emberi erőforrások miniszteréhez fordult.

Kiemelt kép: MTI / Cseke Csilla

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik