Tech

Tévézett, miközben kocsival halálra gázolt egy nőt

Korábban már írtunk arról, hogy lezárultak az Uber vizsgálatai azon önvezető autóval kapcsolatban, ami halálra gázolt egy gyalogost az arizoniai Tempében. A Volvo XC90 önvezető szoftverének beállításában volt a hiba – a szenzorok ugyan érzékelték az úton áthaladó 49 éves nőt, mégis úgy döntött a rendszer, hogy az autónak nem kell megállnia. Az ügynek azóta viszont vannak új fejleményei:

a rendőrség szerint tévézett az önvezető Uber-autót felügyelő sofőr.

A hatóságok emellett azt állítják, hogy a baleset elkerülhető lett volna, ha Rafaela Vasquez az utat figyeli, miközben a jármű önvezető módban halad, és nem a tehetségkutató Voice egyik epizódját nézi éppen.

A nőt ezért felelősségre is vonhatják, hiszen a sofőrnek állandóan az utat kell figyelnie, hogy bármikor átvehesse az irányítását, amennyiben szükség lenne rá. Vasquez ugyanakkor fittyet hányt erre az előírásra, hiszen csak az ütközés előtt fél másodperccel emelte fel a tekintetét a telefonja kijelzőjéről – olvasható a rendőrség jelentésében –, de 5,3 másodperccel a gázolás előtt még a telefont nézte.

A rendőrség korábban nyilvánosságra hozott egy felvételt is, amin látszik, hogy a kresz szerint az elütött áldozat volt hibás, mert kivilágítatlanul tolta át a kerékpárját az úton – a hatóságok vizsgálatai ugyanakkor új színben tüntetik fel az esetet. Az elgázolt nő családjával ugyan peren kívül megegyezett az autót tesztelő Uber, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a rendőrség nem gyanúsítja meg Rafaela Vasquezt gondatlanságból elkövetett emberöléssel.

Nyitó illusztráció: ThinkStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik