Tudomány

Megtalálták a hun Csipkerózsika sírját

Orosz régészek egy 2000 éves nyughelyre bukkantak egy szibériai víztározó partján. A sírban egy feltételezhetően hun nő maradványai, illetve különböző személyes tárgyak kerültek elő.

Az Orosz Tudományos Akadémia régészei a Tuva Köztársaság területén, a Jenyiszej közelében fekvő egyik víztározónál azonosították a nyughelyet – írja az IFLScience. A sírban talált maradványok meglehetősen jó állapotban maradtak fenn, a test részben mumifikálódott.

Nem egy klasszikus értelemben vett múmia. Ebben az esetben a sírt szorosan lezárták egy kő fedéllel, ami lehetővé tette a természetes mumifikálódás folyamatát

– nyilatkozta Marina Kilunovszkaja, a csapat tagja a Siberian Times-nak.

Természetes mumifikálódás megfelelő körülmények közt tud lejátszódni, amikor a test gyorsabban szárad ki, mint ahogy lebomlana. Ötzi esetében például a fagy segítette a test konzerválódását, de a csersav vagy a sós tengeri levegő is előidézhet természetes mumifikálódást.

A szibériai maradvány különlegessége, hogy lelőhelye az 1980-as évek óta víz alatt volt. A csontváz ugyanis egy víztározó partján került elő, miután a vízszint lecsökkent.

A csontváz alsó része különösen jó állapotban maradt fenn. A csonton a kutatók lágy szövetet és bőrt találtak, a sírban pedig ruhákat és személyes tárgyakat is felfedeztek.

A leletek egy részét feltételezhetően azért helyezték a sírba, hogy a túlvilágon segítsék az elhunytat. A fiatal nő maradványán egy selyemszoknyát, illetve egy drágaköves csattal ellátott, gyöngyberakásos övet találtak.

A sírban továbbá egy nyírfakéreggel díszített, kínai tükröt tartalmazó doboz került elő. Emellett két hun stílusú vázában különböző temetkezési ételeket, például fenyőmagot is azonosítottak.

Bár a régészek egyelőre laboratóriumi körülmények közt nem vizsgálták a múmiát, úgy vélik, hogy nagyjából 1900-2000 éves lehet. A szakértők abban bíznak, hogy a későbbi elemzésekkel további részleteket deríthetnek ki a maradványról.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik