Belföld

Felfüggesztették azt LMP-st, akit a Sallai-Hadházy affér rögzítésével gyanúsítanak

A 24.hu információja szerint az LMP országos elnöksége felfüggesztette Kassai Dánielnek, a párt korábbi országgyűlési képviselőjelöltjének a párttagságát, de még súlyosabb büntetés is várhat rá.

Kassai a választási kampány hajrájában visszalépett a budapesti 15-ös választókerületben Kunhalmi Ágnes, az MSZP és a Párbeszéd közös jelöltje javára. Kassait az elnökségi jóváhagyás nélküli visszalépés miatt az LMP fegyelmi bizottsága öt évre eltiltotta a párttisztségek viselésétől.

Április 14-én épp az ő ügyét tárgyalta a testület, amikor a vita annyira elfajult, hogy Sallai Róbert Benedek, az elnökség akkori titkára nekirontott Hadházy Ákosnak, a párt akkori társelnökének. A történtekről ellentmondó nyilatkozatok születtek. Sallai például azt állította, hogy nem ütötte meg párttársát, Hadházy pedig provokálta, azzal hogy kinevette, Hadházy viszont garázdaság miatt rendőrségi feljelentést tett az ügyben.

Sallai Róbert Benedek, a Lehet Más a Politika képviselője felszólal az Országgyűlésben 2015 márciusában
Fotó: Kovács Tamás / MTI

Egy héttel az ülés után a Youtube-ra kikerült a zárt ülés feszült pillanatairól készült hangfelvétel. A felvételen a többi között az volt hallható, ahogy Sallai káromkodva kiabálni kezdt, a jelenlévők megpróbálják visszafogni, ám az igyekezetük nem jár sikerrel, dulakodás tör ki a teremben.

Az LMP szakértő bevonásával kivizsgáltatta, ki készíthette a Youtube-ról azóta már eltávolított, név nélkül feltöltött felvételt, és arra jutottak, hogy a hangfelvevő kizárólag Kassai Dánielnél lehetett.

Kanász-Nagy Máté, az LMP országos elnökségének jelenlegi titkára a 24.hu-nak azt mondta, a vizsgálat minden kétséget kizáróan bebizonyította, hogy a felvételt Kassai készítette. Arra ugyan nincs bizonyíték, hogy ő rakta ki a Youtube-ra is, de a felfüggesztéshez már az a tényállás is elég volt, hogy titokban felvételt készített a bizottsági ülésről.

Az elnökség titkára azt is elmondta, a felfüggesztés azt jelenti, hogy Kassai jelenleg semmilyen tagi jogát nem gyakorolhatja. Az elnökség egyébként jelenleg másodfokon zajló visszalépéses ügytől függetlenül egy újabb fegyelmi eljárást is elindított. Így ismét a fegyelmi bizottságnak kell majd döntenie arról, hogy mi legyen Kassai sorsa az LMP-ben.

Hadházy Ákos a múlt héten a 24.hu-n jelentette be, hogy kilép a pártból. A párt korábbi társelnöke áprilisban kétéves eltiltást kapott azért, mert a kampány alatt támogatta a koordinált visszaléptetéseket. A párt etikai bizottsága a büntetés szigorításáért fellebbezett.

Kassai Dánielt letiltották a nyilatkozásról

Az LMP megbüntetett politikus cikkünk megjelenése után reagált a pártszóvivő kijelentéseire.

“Nehéz a koholt vádakkal szemben védekezni főleg úgy, hogy miután megvádolnak az LMP Fegyelmi bizottságának elnöke megtiltja, hogy a sajtónak ebben az ügyben nyilatkozzak. Ezért most általánosságban három dolgot szeretnék Önnek mondani: 1. méltatlan, amit a kormányváltás érdekében a visszalépőkkel művelnek egyes pártokban 2. meg kell vizsgálni, hogy kik azok, akik egyes pártokban ezt a boszorkányüldözést folytatják 3. kinek áll érdekében, hogy azokat az embereket koncepciós eljárásokkal besározzák, lejárassák, akik legjobb tudásuk szerint mindent megtettek azért, hogy Magyarországon kormányváltás legyen. A számtalan fegyelmi eljárás lezárultát követően állok rendelkezésére egy nagyinterjúra és szerintem a többi visszalépő is.”

Fotó: Marjai János / MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik