Közélet

Orbán: Nem veszik el a cafeteriát az emberektől

A cafeteriát senki nem veszi el az emberektől, nem jut kevesebb pénz erre a célra,

mondta hétfőn a parlamentben Orbán Viktor miniszterelnök Harangozó Tamás MSZP-s képviselő kérdésére.

Kinyírja a kormány a cafeteriát
Megvágják az adómentes juttatásokat, eltüntetik a korábbi béren kívüli juttatásokat, meg a készpénzcafeteriát.

A miniszerelnök hozzátette azt is, hogy

a havi 5 milliós miniszteri fizetés hazugság, ilyenről nem volt szó és nem tud arról, hogy a parlament ilyesmire készülne, 

kiegészítve azzal, hogy a bérek Magyarországon az év első négy hónapjában több mint 10 százalékkal nőttek.

A négyszeresére nőhet a miniszterek fizetése
Lementek a választások, bátran emelik havi 5 millióra a tárcavezetők gázsiját.

Gazdasági válság

Schmuck Erzsébet (LMP) arra kérdezett rá Orbán Viktornál, hogy a kormány mennyire készült fel egy esetleges gazdasági válsághelyzetre. A miniszterelnök úgy válaszolt: régi legenda az, hogy a magyar gazdaság az uniós támogatásoktól függ. Ezt azzal kívánta alátámasztani, hogy az uniótól kapott nettó támogatás értéke, 4 milliárd euró, ezzel szemben a teljes magyar nemzetgazdaság teljesítménye 114 milliárd euró.

A kormány azt szeretné, ha az autóipar folyamatosan fejlődne Magyarországon, ezért fognak építeni egy új tesztpályát is.

A magyarországi munkások a világ legjobb munkásai közé tartoznak.

Az LMP-s képviselő szerint azonban veszélyes az autóiparra építeni, ugyanis egy esetleges válság esetén az első dolog, amiről lemondanak az emberek, az az autó.

Uniós büntetés

Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője ismét egy közjáték főszereplője volt, amikor megint elvették a szót. Az ellenzéki politikus úgy kezdte a beszédét, hogy „Orbán pártelnök úr”, aztán figyelmeztették arra, hogy a parlamentben csak tisztség alapján lehet kérdést feltenni, így Orbán Viktor miniszterelnökként kell megszólítania.

Tordai végül úgy tette fel a kérdést, hogy vállalja-e az úgynevezett miniszterelnököt, hogy Magyarországot százmillárdokra, hamarosan pedig 2 billió forintra fogják megbüntetni.

A miniszterelnök annyit válaszolt: tudomása szerint Magyarország egyetlen forintot sem veszített és nem is fog az unióval szemben. Hozzátette azt is, hogy a tagállamok közösen alkotják meg az uniós költségvetést, tehát Magyarországnak is lesz alkalma arra, hogy megvédje magát, és csak olyan költségvetést fogadjon el, amely neki is megfelel.

Szégyenprojektek miatt bünteti Brüsszel Magyarországot több mint 100 milliárd forintra
Mészáros-projektek miatt több mint 20 milliárd forint büntetés néz ki, de az uniós pénzosztó csúcsszervezet, a Miniszterelnökség is durván 3 milliárd forint támogatást bukik el.

Tordai akcióját az ellenzéki képviselők sem díjazták, az LMP-s Ungár Péter legalábbis ezt írta a Facebookon:

Ma azon ritka alkalmak egyike van, amikor a miniszterelnök bejön a munkahelyére, szerintem érdemesebb ezt az alkalmat…

Közzétette: Ungár Péter – 2018. június 25., hétfő

Kommunistázás

Szávay István a Jobbikból azt kérdezte meg a miniszterelnöktől, hogy mennyire hiteles a kormány politikája, ugyanis ha valóban antikommunisták lennének, akkor például nem lenne Lukács Györgyről elnevezett utca.

Miközben Magyarországon nyugdíjasok nyomorognak, egykori kommunisták luxusnyugdíjakat élveznek,

mondta a jobbikos képviselő, feltéve azt a kérdést is, hogy mikor hozzák nyilvánosságra az ügynökaktákat.

A nemzeti radikalizmus elárulása, amit önök tettek, nem indokolja a kardcsörtetést,

vágott vissza Orbán Viktor, aki szerint több tiszteletet kért a Szávay által felemlegetett Nagy Imrének, mert ő vállalta azt, hogy csak a halálával tud kiállni a hazája mellett.

Nyelvvizsgák

Miért kíván kevesebb diplomást a kormány – tette fel a kérdést Arató Gergely DK-s képviselő, hivatkozva arra, hogy a jövőben nem lehet majd úgy felsőoktatási intézménybe jelentkezni, hogy nincs valakinek nyelvvizsgája. Arató szerint a kezdeményezés alapötlete nem rossz, azonban a feltételek egyáltalán nem adottak ehhez.

A minisztérium részéről Rétvári Bence válaszolt, aki szerint a kormány azt akarja, hogy mindenki olyan tudást szerezzen, amely megfelel a képességeinek, aki pedig a felsőoktatásba jelentkezik, az egy globális versenyben vesz részt, és szüksége van idegen nyelv ismeretére.

Hat esztendőnyi felkészülési időt biztosítottunk az iskolák és a diákok számára,

hogy felkészüljenek erre a módosításra. Rétvári állítása szerint a kormány minden segítséget meg fog adni a diákoknak.

Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik