Nagyvilág

A svéd újságíró nem biztos abban, hogy a fideszesek el is hiszik, amit mondanak

Joakim Medin szerint a magyar helyettes konzul úgy kritizálta a könyvét, hogy nem is olvasta azt.

A Klubrádiónak nyilatkozott Joakim Medin svéd újságíró, aki Orbánisztán – Félelem és undor az illiberális Magyarországon címmel írt könyvet. Mint arról korábban beszámoltunk, a könyv svédországi bemutatóján hangos nemtetszését fejezte ki az ottani magyarok mellett Győri Péter helyettes konzul is. Medin akkori nyilatkozata szerint Győri egyebek mellett azt mondta neki, ne írjon úgy könyvet Magyarországról, hogy nem tud magyarul.

Most azonban elárulta az újságíró, hogy 2012 óta követi a magyar politikát, és többször is járt nálunk, hogy információkat gyűjtsön és riportokat készítsen. Beszélt pártok képviselőivel, civilekkel, kormányoldali és ellenzéki tanácsadókkal, kormányzati szereplőkkel, jelenlegi és volt Fidesz-tagokkal is. Mint mondta, Illés Zoltán volt az egyetlen Fidesz-tag, aki nyíltan felszólalhatott Orbán Viktor ellen, a többiek ugyanazt mondták, ami a kormányközeli médiában is olvasható. Medin azonban egyáltalán nem biztos abban, hogy ezek a politikusok el is hisznek mindent, amit mondanak.

Azt mondta, feltűnt neki, hogy a régmúlt történelme milyen nagy szerepet játszik a napi politikában, a nemzeti traumák sok magyar identitását és gondolkodását meghatározzák. A könyv leginkább a menekültválság óta történteket boncolgatja, és azt, hogy ennek milyen hatása volt Magyarországra, például hogyan következett belőle a Soros-ellenes kampány. Arra is kitér, hogyan uralja Magyarországot egyre inkább a gyűlölet és félelem, de megjegyzi: nem csak a kormánynak köszönhetően.

A megosztottságot Medin szerint a 2006-os események mélyítették el, amelyek egy nagy kormányellenes tömböt hoztak létre. Ennek jelentős része azóta Orbán Viktort támogatja, tegyen bármit is, a többiek viszont egyre megosztottabbá válnak.

Elmondta, a botrányos könyvbemutatón főleg olyan idős magyarok voltak, akik évtizedek óta Svédországban élnek, a beszélgetés közben folyamatosan zajongtak, közbeszóltak, félbeszakították. A helyettes konzul pedig az esemény végén nem kérdést tett fel, hanem egy hosszú nyilatkozatot kezdett felolvasni, amíg el nem vették tőle a mikrofont.

Medin azonban a könyvbemutató után beszélgetett Győri Péterrel, aki azt mondta neki: elképesztő, hogy mennyi energiát fektetett a könyv megírásába, és mégis minden megállapítása hibás. De az újságíró szerint a helyettes konzul ezt úgy mondta, hogy el sem olvasta a könyvet, amiből kapott egyet ajándékba. (Fotó: Europress / AFP / Massoud Mohammed)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik