Belföld

Kiderült, pontosan mi történt a Ferihegyen forrósodó izotóppal

A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2018. augusztus 15-én 19 óra 40 perckor egy utasszállító repülőgép rakományának kipakolásakor a rakodómunkások egy – felirata szerint – Iridium-192 izotópot tartalmazó szállítókonténer túlmelegedését tapasztalták, közölte a 24.hu kérdésére az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A rakodók a szállítókonténert a 2/B terminál utasforgalmi épületétől negyven méterre egy szállító járművön helyezték el. A konténer felszíni hőmérséklete folyamatosan emelkedett, elérte a 47 ᵒC-ot, ezért a katasztrófavédelem az utasok és a repülőtéri dolgozók biztonsága érdekében biztonsági intézkedéseket vezetett be.

Az Országos Sugáregészségügyi Készenléti Szolgálat (OSKSZ) helyszínre tartó szakértőjével konzultálva a 2/B terminált kiürítették. A repülőtérre 21 óra 54 perckor rendőri felvezetéssel érkezett az OSKSZ szakembere, akinek kontrollmérései alátámasztották, hogy radioaktív anyag nem került a környezetbe, így a 2/B terminál zárását 22 óra 15 perckor feloldották.

Vészhelyzet miatt lezárták a 2B Terminált Ferihegyen
Túlmelegedett egy sugárzó anyagot szállító konténer.

A szakértő ugyancsak megállapította, hogy a szállítókonténer és annak csomagolása nem sérült, radioaktívanyag-kiszóródás nem történt, a hatóságok biztonsági intézkedései indokoltak voltak. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság légi veszélyesáru-szállítás ellenőrzést tartott, a küldemény jelölését, bárcázását illetően szabálytanságot találtak, emiatt hatósági eljárást indított.

A katasztrófavédelem rendszeresen ellenőrzi a Magyarországra érkező radioaktív szállítmányokat, mindez idáig egyetlen esetben sem tapasztalta a szállítókonténerek túlmelegedését. A hatóságok továbbra is minden szükséges és indokolt óvintézkedést megtesznek a veszélyesáru-szállítások biztonsága érdekében, közölte az OKF.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik