Foci

A TV2 milliárdokat költött futballra, egyelőre semmiért

Pénteken rajtol a spanyol, szombaton az olasz bajnokság, küszöbön a BL-szezon, és hiába jelentette be májusban a TV2, hogy minden fontos nemzetközi focimeccs náluk fut majd, simán lehet, hogy hetekig egyik nagy bajnokság se lesz látható a legtöbb háztartásban – írja részletes helyzetértékelésében a 444.hu.

A futballszeretők eközben a fejüket fogják, mert a Barcelona és Messi, a Juventus és Ronaldo pályán lesz a bajnoki rajton, de nem szurkolhatnak kedvenceiknek. Mindennek a sporttévés piacon kialakult kaotikus helyzet az oka.

A TV2 eddig a Spíler tévén adta az angol bajnokság küzdelmeit, de idén belehúzott és minden értékes futballbajnokságra rálicitált.

  • A Premier League közvetítési jogát két éve szerezték meg nagyjából 5 millió euróért – ezt adják azóta is a Spíler tévén.
  • A spanyol La Liga közvetítési jogaiért a következő hároméves ciklusban a 444.hu értesülései szerint 5-6 millió eurót, azaz 1,7-2 milliárd forintot fizettek.
  • 4,5 millió euróért – évi 1,3 milliárd forintért – megvették a BL B jelű csomagját, amely értelmében szeptembertől fordulónként akár négy meccset is adhatnak majd (az első választás joga az MTVA-é maradt).

Ehhez a mennyiségű és értékű élő sportközvetítéshez azonban kevés az egy sportcsatorna. Ezért augusztus 11-én elindult a Spíler 2, és már a harmadik, Spíler Extra csatorna jövőbeni startját is bejelentették, a Spíler 2-t azonban gyakorlatilag sehol, vagy csak nagyon kevés helyen lehet fogni momentán.

A Spíler 2-t azért nem látja senki, mert a TV2 úgy költött milliárdos tételt a jogokért, hogy a 3,4 milliós televíziós piac több, mint 80 százalékát lefedő három nagy szolgáltatóval – DIGI 30,1-, Telekom 26,1-, a UPC 25,4 százalék – egyelőre nincs megállapodása. 

Ráadásul a piacvezető Digivel közvetlen konkurensek – nekik három sportcsatornájuk is van – és pont az orruk elől happolták el a Cristiano Ronaldo miatt felértékelődött olasz bajnokságot. Ha elhappolták egyáltalán.

Ugyanis e vétel körül sem minden tiszta, mert a TV2 szerződése nem érvényes. Februárban az olasz liga megállapodott a kínai MediaPro-val a Serie A közvetítési jogainak három évre szóló értékesítéséről, így velük állapodott meg tavasszal a TV2 is. Június elején azonban a ligát képviselő IMG felbontotta az egyezséget, és új tendert írt ki, azt pedig a Perform és a Sky Italia médiavállalatok nyerték el – írja a 444.

Azaz a TV2-nek van is meg megállapodása, meg nincs is. Az olasz bajnokság kedvelői számára annyi örömhírrel szolgálhatunk, hogy online, a Tippmixpron, mindenféle kommentár nélkül lehet majd látni a meccseket- Honlapunk azzal a kérdéssel fordul az Sz Rt-felé, hogy kivel, milyen szerződést kellett kössön vállalat annak érdekében, hogy az olasz bajnokság mérkőzéseit regisztráció mellett nézhesse a futballszurkoló az oldalukon, de egyelőre még nem kaptunk választ?

A spanyol bajnokság péntek este 20.15-kor Girona – Valladolid, a Serie A szombat délután 18 órakor a Chievo – Juventus meccsel kezdődik, míg a Bajnokok Ligája csoportköreinek első fordulóját szeptember 18-án rendezik.

Kiemelt kép: AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik