Közélet

Majdnem 400 cég köthető Mészároshoz, Garancsihoz és Vajnához

A felcsúti gázszerelő egy év alatt csaknem megduplázta érdekeltségei számát.

Összesen 377 cég köthető Mészáros Lőrinchez, Garancsi Istvánhoz és Andy Vajnáhozszámolta meg az Átlátszó. Szinte nincs olyan terület, ahol Orbán Viktor három fontos gazdasági háttéremberének ne lenne valamilyen érdekeltsége, az viszont egyértelműen látszik, hogy a kormány, és más állami szervezetek döntései nélkül nem valósultak volna meg üzleti sikereik.

A tényfeltáró portál tavaly is felmérte Mészáros Lőrinc birodalmát, akkor 125 érdekeltséget számoltak össze. Azóta az egykori gázszerelő majdnem megduplázta érdekeltségei számát, ma már 224 társaság köthető hozzá közvetve vagy közvetlenül. Szinte minden szektorban jelen van, érdekelt bankban (MKB), biztosítóban (CIG Pannónia), tévében (Echo), újságokban (Mediaworks), szállodákban (Hunguest), kempingekben (Balatontourist), de hozzá köthető a Mátrai Erőmű is.

Mészáros szereti ugyan hangoztatni, hogy 2010 előtt is sikeres üzletember volt, de abban az évben mindössze három vállalkozása volt, amelyek összesen kicsit több mint 200 millió forint nyereséget termeltek – emlékeztet a lap. Ehhez képest a Mészáros és Mészáros Kft. az elmúlt hét évben 491 milliárd forint közbeszerzést nyert el egyedül vagy konzorciumban.

Garancsi István cégbirodalmának mintegy felét alkotja az az ingatlanportfólió, amelyet Hernádi Zsolttal és Csányi Sándorral közösen birtokol. Minden épületre külön céget alapítottak, összesen 45 ilyen vállalkozásról van szó. Emellett vannak cégei a pénzügyi szektorban, az építőiparban, a reklámiparban, a szerencsejáték-bizniszben és az online pénztárgép-szektorban.

Andy Vajna pedig az elsők között volt, aki megkapta a megbízható szerencsejáték-szervező státuszt, és mivel előtte szinte mindenki másnak be kellett zárni, konkurenciája sem nagyon maradt. Kaszinócége így 2015-ben már 6 milliárd forint adózott eredményre tett szert. Jelenleg 39 társaság köthető hozzá, vannak fánkos cégek, melyeket felesége üzemeltet, ott a Rádió 1 és az egyelőre veszteséget termelő TV2. (Fotó: MTI / Komka Péter)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik