Foci

Szürreális interjúban veregette hátba saját magát Várhidi Péter

Egészen zavarba ejtő interjút adott a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya, az NB II-es Mosonmagyaróvártól éppen menesztett edzője, Várhidi Péter a Csakfocinak. A 60 éves szakember nem fogta vissza magát, amikor a vélt vagy valós sikereiről beszélt a lapnak. Közben tény, hogy a válogatottól való 2008-as távozása óta, tehát 10 már tíz éve nem dolgozott egyetlen komolyan vehető csapatnál sem.

Soha nem küzdöttem még vezetőedzőként profi osztályban a kiesés ellen, ezért érdekelt, hogy milyen lehet a bennmaradásért harcolni. Kihívásnak éreztem a munkát és 12 meccses veretlenségi sorozattal simán bent is maradtunk. (…) Be akartam bizonyítani mindenkinek, de leginkább magamnak, hogy ezt a feladatot is meg tudom oldani

– kezdte az Újpesttel 1998-ban, tehát 20 éve magyar bajnoki címet nyerő Várhidi.

Hiába rúgták ki Mosonmagyaróvárról, szerinte elérte azt, amit eltervezett. Sőt, egy balhésnak elkönyvelt, fenegyereknek elkönyvelt játékost is sikerült szerinte betörnie, és Kulcsár Kornél alatta teljesen megváltozott, jól játszott, gólokat szerzett, gólpasszokat adott. De akkor miért kellett távoznia?

Egyáltalán nem szakmai okai voltak. (…) Maradjunk annyiban, hogy belefáradtam a napi harcokba, a folyamatos magyarázkodásba. Borzasztó volt sorozatban háromszor-négyszer kikapni, hiszen korábban a sikerekhez voltam szokva

– válaszolt a sikeres edző, aki hozzátette, nagyon fontos számára a visszacsatolás, és amikor megtudták, hogy távozik, szinte mindenki jelezte, hogy mennyire kötődtek hozzá. Szerinte szerettek velem dolgozni, hiszen tudták, hogy mindenkiből kihozta a maximumot.

Ezek után nem lehet meglepetés, hogy a lap azon kérdésére, hogy ha valaha klubtulajdonos lenne, kinevezné-e magát, egyértelmű igennel válaszolt.

Több indokom is van rá: következetes, ha valamit eltervez, végig viszi, nem bizonytalanodik el, a csapatépítésben a legjobbak között van, látja, ki milyen poszton a leghasznosabb. Nem akarja a klubot belevinni, olyan igazolásokba, amelyek nem feltétlenül indokoltak, az adott keretből próbálja meg kihozni a legtöbbet. És van még egy érvem, taktikailag egyetlen meccset sem veszített el.

A taktikailag veretlen volt szövetségi kapitány itt nem állt meg, és amikor szóba került, hogy szakértőként a Sport TV-nél is dolgozik, új magasságokba jutott az interjú.

Hiszek benne, hogy mindkettőben (edzőként és szakértőként is – a szerk.) jó vagyok. A Sport TV-nél a kezdetektől számítanak rám, vagyis már 18 éve. Ha nem csinálnám jól, aligha maradhattam volna. (…) Az edzői ténykedésemet pedig mindenki ismeri

– mondta nagy magabiztossággal, majd megosztotta, hogy anno a tévés szereplései miatt nem kapott munkát a magyar első osztályban.

A kapitányi korszakáról sincsenek illúziói: mindenki emlékezhet rá, hogy Filkor Attila és Dzsudzsák Balázs is a Várhidi-korszak közben adta el magát külföldre. (Azóta előbbi 30 évesen az NB II-ben, utóbbi az emírségekben futballozik.)

Mivel akkor már hosszú évek óta nem voltak eredményeink, mindenképp a fiatalok szerepeltetésében láttam az egyetlen kiutat, persze nem elfelejtve teljesen a rutinosabb játékosokat sem. (…) Úgy voltam vele, ha a fiatalok kapnak 30 nemzetközi meccset, biztosan fejlődnek és jobb válogatottunk lesz, mint az előző években volt. Jól kezdtünk, de sajnos nem tudtam végig csinálni, amit elterveztem

– mondta, majd hozzátette, hogy így is fejlődtünk, hiszen a világranglistán a 76. helyen vette át a csapatot, és a top50-ben zárt.

Várhidi azóta is meg van győződve, hogy csak ideiglenes megoldás volt a kispadon, sőt azt mondja, valaki vagy valakik megfúrták.

Ez egyértelmű, de nem edzőkollégára és nem is játékosra kell gondolni. Az utolsó három-négy meccsen a szervezés terén voltak olyan történések, amelyekből levágtam, hogy valaki egyértelműen ellenem dolgozik a stábból, de úgy is fogalmazhatok, hogy nagy erőkkel fúrt. Kisteleki István, az akkori MLSZ elnök az utolsó időszakban őszintén elmondta, hogy még két meccsem van, mert külföldi edzőt hoznak a helyemre

– emlékezett vissza a szakember, aki aztán az U21-es válogatottban kapott munkát. Csakhogy az ő nevéhez fűződik az elmúlt évtizedek egyik legbotrányasabb, a szerbek elleni 8-0-ás vereség.

Nem jelenteném ki, hogy bunda volt, de teljesen egyértelműen tudom, hogy mi történt. Már a lefújás után mondtam a segítőimnek, hogy itt valami nem stimmel. (…)  Innentől kezdve egy megbélyegzett edző lettem.

A lap feleveleníti, hogy Dárdai Pál az önéletrajzi könyvében többször is emlegeti Várhidit, és nem túl pozitív kontextusban. A szakedző ennek is tudja az okát.

Nem tudom, hogy miért neheztel rám, valószínűleg azért, mert nálam nem volt válogatott. Neki is elmondtam személyesen, hogy volt olyan eset, amikor meg akartam hívni, felülről azonban leszóltak, hogy Dárdait felejtsem el. Akkor nem tudtam miért kellett elfelejtenem, de aztán gyorsan kiderült. A Koeman-érának ugyanis ő lett az emblematikus játékosa, akit újra felfedeztek a magyar labdarúgásnak

– mondta Várhidi.

Az, hogy 10 éve miért nem kap rendes munkát, Várhidi Pétert is érdekli. Azt mondja, sokszor elgondolkozott már rajta, de szerinte vele emberileg biztosan nem lehet baj.

Azt nem hinném, hogy emberileg gond lenne velem, hiszen nincsenek ügyeim, nincsenek nagy összeveszéseim és ittas vezetésen sem kaptak még. Ami gondot jelenthet, az talán az őszinteségem. (…) Szakmailag pedig a mai napig az egyik legfelkészültebb edzőnek tartom magam, az eredményeimet mindenki ismeri, így ezzel sem lehet gond.

Kiemelt kép: MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik