Dekor

Gyurcsány: Embertelen diktatúra uralkodik Magyarországon

Magyarországon megszűnt a parlamentáris demokrácia (…) Itt a grund szabályai uralkodnak,

mondta október 23-i beszédében Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke. A volt miniszterelnök szerint hiába teszi az ellenzék tisztességesen a dolgát, egy ilyen hatalommal szemben nincs könnyű dolga.

A demokratikus díszletek mögött egy embertelen diktatúra uralkodik felettünk,

jelentette ki a politikus. Ez azonban nem nem marad így örökre és a DK feladata, hogy felkészüljön a felkészüljön az új világra, az európai polgári szabad világra.

Ehhez hozzátartozik az is, hogy az emberek nem egyformán gondolkodnak.

Azt kívánom, hogy Magyarországnak olyan politikai pártjai és szervezetei legyenek, amelyek nem csak elfogadják, hanem kívánják, hogy legyenek tőlük különböző elveket képviselő emberek.

Ez az elv akkor is érvényes, ha egy párton belüli emberekről van szó, utalt Gyurcsány az utóbbi időben az LMP-ben és a Jobbikban látható feszültségre.

A cél, hogy tisztességes politikai közösséget hozzunk létre, és ez fontosabb bármilyen rövid távú hatalomnál.

A DK-t hét évvel ezelőtt, éppen október 23-án alapították és Gyurcsány szerint ez volt élete legbölcsebb döntése, mert a párt azt képviseli a politikában, ami fontosabb a hatalomnál: a változtatásra és az élhető életre való törekvést.

Vadai Ágnes, a (DK) országgyûlési képviselõje, a párt alelnöke, Vitányi Iván szociológus, a DK örökös, tiszteletbeli elnöke, Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke és Molnár Csaba, a párt EP-képviselõje, ügyvezetõ alelnöke, valamint Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc felesége a párt 7. születésnapi tortájával a DK
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

1956-tal kapcsolatban a politikus azt mondta:

A történelmi igazság, a történelmi erkölcs, a tisztesség Nagy Imre oldalán állt, akkor is, ha az azt követő évtizedeket a magyar lakosság úgy élte meg, hogy annyira nyugodt és jó élete azóta se volt.

A magyar lakosság kádári nosztalgiáját kell összeegyeztetni a demokratikus elvekkel – ez nem könnyű munka, de a DK vállalkozik rá.

Kiemelt kép:Szigetváry Zsolt / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik