Nagyvilág

Orbán kínos helyzetbe hozta a V4-Japán találkozó tagjait

A 444.hu írta meg, hogy múlt csütörtökön öt év után tartottak újabb V4 – Japán miniszterelnöki szintű találkozót, ezúttal Brüsszelben, ami a magyar miniszterelnök miatt vált kínossá.

Bár a találkozót maga Orbán Viktor is beharangozta egy Facebook-videóban, az eseményen a szokásokkal ellentétben nem fogadtak el közös nyilatkozatot, és a megbeszélés tartalmáról egyetlen közlemény sem jelent meg, egyik érintett országban sem.

A hallgatás oka az, hogy Orbán ragaszkodott ahhoz, hogy a zárónyilatkozatból vegyenek ki két utalást, ami Kínának kellemetlen lehetett volna. A magyar miniszterelnök által nehezményezett megjegyzések a lap szerint a tengerhajózás biztonságára, illetve a Dél-kínai-tengert érintő vitákra utaltak volna. Mindkét felvetés a kínai törekvéseket intette volna óvatosságra. A japán miniszterelnök, Abe Sindzó nem ment bele a változtatásokba, így a találkozó a közös nyilatkozat elfogadása nélkül zárult.

A Külgazdasági Minisztérium reakciója

Szemlénk megjelenése után a Külgazdasági és Külügyminisztérium az MTI-hez eljuttatott közleményben reagált a portál állításaira. Mint írták:

A V4 miniszterelnöki találkozók nem sajtónyilvános részét nem kívánjuk kommentálni, de az úgynevezett 444 portálon megjelent hír dezinformáció, tipikus álhír!

Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor magyar (b) Andrej Babis cseh (b2), Abe Sindzó japán (k), Peter Pellegrini szlovák (j2), és Mateusz Morawiecki lengyel (j) miniszterelnök a V4+Japán csúcstalálkozón Brüsszelben, a szlovák állandó képviseleten 2018. október 18-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik