Közélet

Húsz nyaralóhajót vesznek a Bodrogra és a Tiszára 1,5 milliárdért

Tavaly decemberben Révész Máriusz sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a kormány kísérleti jelleggel nyaralóhajó turizmust indít a Felső-Tiszavidéken és a Bodrogon, a programra összesen 4,6 milliárdot szánnak, ebből körülbelül 1,6 milliárdot visz el a 20 nyaralóhajó beszerzése.

A nyaralóhajók leszállítására és a nyaralóhajó-program nemzetközi marketingfeladataira a MAHART Zrt. közbeszerzésen keresett és talált vállalkozást: a francia Constructions Nautiques Nicole S Yacht Szövetkezeti Társaságot. A húsz hajót két részletben, 10-et a 2018-as költségvetés, 10-et a 2019-es költségvetés terhére szállítanak le (az erről szóló dokumentumot itt találja).

A Mahart összesen

  • 8 darab 2 kabinos,
  • 4 darab 3 kabinos,
  • 8 darab 4 kabinos nyaralóhajót vásárol.

A beszerzés értéke kétszer 2 millió 366 ezer euró, azaz 1,51 milliárd forint.A hajozas.hu-n megjelent cikk idézi Révész Máriusz decemberi bejelentését, eszerint a kísérleti, 20 darabos flotta felállítása után, a kiépülő turisztikai attrakciók függvényében akár 150-200 nyaralóhajó szelheti majd a Felső-Tiszát.  A 4-14 személyes, maximum 10 kilométer/óra sebességre képes, szálláshelyként is szolgáló hajók jogosítvány nélkül lesznek bérelhetők.

A kormány a kikötők kiépítését és a 20 hajó megvásárlását vállalja, a turisztikai attrakciókról azonban már az érintett településeknek kell gondoskodniuk. Révész Máriusz szerint számítanak a magántőke bevonására is, ennek részleteiről azonban nem beszélt.

Román üzem enged a Szamosba rohadt állati ürüléket és vegyszereket, de a sajtó hallgasson
A Felső-Tiszán a legrosszabb a helyzet, de a rohadó szerves anyag a dunai torkolatig végigfertőzi az egész folyót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik