Sport lineup

Arra senki nem számított, hogy egy huszonéves újonc fogja megtanítani játszani a ligát

Patrick Mahomes nem csak jól játszik, hanem egyenesen zseniálisan. A Chiefs ellen mostmár nem azt próbálják meg kitalálni, hogy mi lesz a következő játék, hanem azt, mi lesz az irányító következő mozdulata. Mert már az sem biztos, hogy arra néz, amerre passzol. Egyetemi foci a nagyok között.

Az alapszakasz alapján egyértelmű, hogy az idei szezon legjobb újonca Patrick Mahomes. A 23 éves irányító olyan lendülettel kezdte meg a profi pályafutását, hogy már az első pár meccsén elkezdett rekordokat döntögetni.

A Kansas 22 éves irányítója máris az óriások nyomában
Első tíz mérkőzésén óriásit játszott a legjobbak között.

Mahomes azóta bebizonyította, hogy a rajt nem csak fellángolás volt: 14 lejátszott mérkőzés után a csapata 11-3-as mérleggel vezeti az AFC Nyugati Divízióját és bár legutóbb egy ponttal kikaptak a rájuk szorosan zárkózó Los Angeles Chargerstől, a Chiefs így is biztosan bent lesz a rájátszásban, sőt, továbbra is ők az idei év egyik legnagyobb esélyesei.

Ez azért lehet így, mert a vereségek ellenére, nem volt olyan meccs, amikor nullázták volna a Kansas-t. Itt egy féleletmes adat: a három elvesztett mérkőzésből kettőn csak két ponttal kaptak ki, egy alkalommal pedig mindössze egyetlen ponton múlott a siker.

A Chiefs tehát minden meccsen éles, a kérdés így sokszor nem az, hogy sikerül-e megállítani az offense-t, hanem hogy sikerül-e több pontot szerezni náluk. A mellékelt ábra egyébként azt mutatja, hogy ez többnyire nem sikerül. Ennek a támadógépezetnek a legfontosabb eleme Patrick Mahomes, akinek a játéka az első meccsekhez képest kicsit átalakult. Mahomes az alapszakasz első felében nagyon pontos, dinamikus és gyors volt, amivel elképesztően eredményesen tudta kidomborítani az egyébként zseniálisan összerakott Chiefs támadó egység erősségeit.

Jamie Squire/Getty Images/AFP

Az irányítónak egy éve volt rá, hogy megtanulja a csapat működését, Alex Smith pedig úgy látszik, remek tanár volt. Mahomes az utóbbi időben viszont már nemcsak abban jó, hogy oda dobja a labdát, ahova kell.

A fiatal játékos minden megmozdulásán látszik, hogy magabiztos, nincsenek vakfoltjai, bátran kísérletezik, sőt, olykor már bravúrozik is. Mahomes szó szerint játsza a focit, amire ilyen magas szinten nagyon kevés példa van. Mert az NFL-ben már nagyon kevés olyan meccs van, amikor belefér egy kis csibészség.

A Chiefs irányítója a legmagasabb szinten olyan játékokat hív, mintha még mindig az egyetemen focizna.

Merthogy a College Football bizonyos szempontból sokkal amatőrebb, mint az NFL, de épp ezért sokszor jóval játékosabb is. A profi ligában például nem mernek annyi trick play-t hívni, mint az egyetemi meccseken. Épp ezért hihetetlen, hogy Mahomes minden tapasztalanlansága ellenére el tud adni egy ilyen játékot, ráadásul a szervezetlennek nem mondhatató LA Chargers ellen:

De Mahomes akkor sem riad meg vagy fut ki az oldalvonalra, amikor már minden veszni látszik. A Broncos elleni meccsen például úgy tartotta életben a játékot és ezzel a csapata reményeit a győzelemre, hogy a rosszabbik kezével dobott egy ütemtelen passzt előre, megszerezve ezzel egy nagyon fontos first down-t:

Emlékezzünk erre a dobásra, mert innentől Super Bowl-esélyesnek számít a Chiefs
Vannak pillanatok, amik meghatározzák egy meccs kimenetelét. Patrick Mahomes most megmutatta, tud ő lenni a különbség.

Íme, videón:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Checkdown (@thecheckdown) on Oct 1, 2018 at 8:02pm PDT

És akkor még arról nem is beszéltünk, hogy Mahomes 23 évesen meg meri csinálni, hogy kiélezett szituációban, éles meccsen nem oda néz, ahová passzol. Aki egy kicsit ismeri az amerikai focit, az tudja, mennyire fontos, hogy az irányító tudja, pontosan mi történik előtte, hogyan reagál az ellenfél védelme a hívott játékra. A Kansas irányítója az előző fordulóban a Baltimore ellen az egész folyamatot megfordítva azt hitette el a védőkkel, hogy tudják, merre fog passzolni, de aztán valami egészen más következett:

Ha Mahomes tudja tartani ezt a szintet, ő is akkora klasszis lehet a saját sportágában, mint egy másik No-Look passzkirály.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik