Belföld

A kormányban a közjegyzői díjemelésen dolgozott, majd elment közjegyzőnek

Az V. kerületben, a Parlamenttől alig néhány száz méterre nyitott közjegyzői irodát Bodzási Balázs, az Igazságügyi Minisztérium korábbi helyettes államtitkára. A tárcánál 2014-től Bodzási volt a magánjogi jogalkotás felelőse, és a kezdetektől az utolsó simításokig részt vett a közjegyzőkre vonatkozó szabályok átalakításában. Forrásaink szerint az ő feladata volt a közjegyzői díjak radikális emelését célzó rendelet előzetes kormányzati egyeztetésének összefogása is.

A Magyar Közlöny szerint Bodzási helyettes államtitkári megbízatását – lemondása miatt – 2018. július 19-i hatállyal szüntette meg Orbán Viktor miniszterelnök. Bodzási ekkor már három hónapja közjegyző volt: április 6-án nevezték ki közjegyzőnek, miután megpályázta azt a belvárosi álláshelyet, amely 27 év után üresedett meg az előd nyugdíjba vonulása miatt.

A közjegyzőket az igazságügyi miniszter nevezi ki, a pályáztatással a területi kamarának van előzetes beleszólása a megfelelő személy kiválasztásába. Bodzási esetében a jelek szerint az történt, hogy a miniszter, Trócsányi László az országgyűlési választás előtti napokban megadta a közjegyzői kinevezést helyettes államtitkárának, aki az új kormány megalakulása után még hónapokig foglalkozott a közjegyzői ügyekkel, igaz, ez idő alatt közjegyzőként nem vett fel fizetést.

Trócsányi László és Bodzási Balázs. Fotó: Véssey Endre

Kérdésünkre Bodzási tagadta, hogy köze lett volna díjrendelet kidolgozásához. Azt írta:

A közjegyzői díjrendelet közigazgatási egyeztetésére csak jóval ezt követően került sor, amikor én már nem voltam helyettes államtitkár.

A rendeletet valójában tavaly augusztusban, alig pár héttel Bodzási távozása után tették közzé. Forrásaink szerint viszont egy ilyen átfogó, a régi szabályozást teljesen felülíró rendelkezés előzetes belső egyeztetései hosszú hónapokat vesznek igénybe, és ezeket július 6-áig Bodzási koordinálta.

A rendelet eredetileg októbertől emelte volna meg a közjegyzői díjakat, de valami közbejött, az Igazságügyi Minisztérium az utolsó pillanatban minden magyarázat nélkül elhalasztotta a hatálybalépést. A díjemelés így 2019. január 1-jétől lett volna esedékes, ám decemberben újabb halasztást jelentettek be. A szokatlan kétszeres halasztás után a jelenlegi állapot szerint április 1-jétől kell alkalmazni az új díjszabást.

A közjegyzői munkadíj 200 millió forintos ügyértékig minden ügyértéksávban 4500 forinttal emelkedik majd, az egy óráért felszámítandó munkadíj pedig 1500-ról 5500 forintra nő.

Tény, hogy vannak olyan esetek is, ahol az ügyfélnek kedvező változások bevezetését vették tervbe, de az biztos, hogy a rendelet jelentősen megemeli az irodák bevételeit. A bevételnövekedésre vonatkozó kérdésünkre a Magyar Országos Közjegyzői Kamara azt írta: nincs információja arról, hogy az egyes közjegyzői irodák bevételei hogyan fognak változni az új díjrendelettel összefüggésben.

A közjegyzői székhelyek számát egyébként nem befolyásolják a változások. Magyarországon április után is 315 közjegyző működik majd. A kis létszámú szakmában azonban nagyon kicsi a fluktuáció, az elmúlt félévben összesen hat új közjegyzőt neveztek ki az országban.

Kiemelt kép: Botár Gergely 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik