Tech

Úgy tűnik, hogy mégis szabad marad az internet Európában

Megállapodtak a szerzői jogi szabályozás tervezett módosításáról az Európai Unió társjogalkotó intézményei – írja az MTI. A kompromisszumos megoldást máris sokan bírálják, mondván, az egyes rendelkezések továbbra is veszélyeztetik az internet szabadságát. Az Európai Parlament és a tagállamok kormányait tömörítő tanács képviselői egésznapos tárgyalás után hozták tető alá az előzetes egyezséget.

Csúszik a nap, amikor betilthatják a mémeket
 Amit a digitális szerzői jogokról szóló irányelvről tudni kell.

A megállapodás legfontosabb pontjai:

  • az internetplatformokat ösztönzőkkel veszik rá arra, hogy fizessenek az alkotók és újságírók felhasznált munkájáért
  • bizonyos feltöltött tartalomtípusokat, például mémeket vagy GIF-eket szabadon meg lehet osztani
  • az „egyedi szavakkal vagy rövid részletekkel” kísért hivatkozásokat szabadon meg lehet osztani
  • az újságíróknak minden, a szerzői jogból származó, de a kiadójukhoz beérkező bevételből részesülniük kell
  • a startup platformokra enyhébb szabályzás vonatkozik
  • az irányelv nem ír elő szűrőket

Egyelőre nem tudni, hogy a valamilyen formában szerzői jogi védelem alá eső tartalmak törlésére milyen előírásokat tartalmaz a megállapodás, a pontos részleteket a közeljövőben fogják nyilvánosságra hozni.

Ez volt a korábbi tervezetek leginkább vitatott pontja, és noha az EP illetékes sajtóreferense arról tájékoztatta az MTI-t, hogy nincs szó kötelező előzetes szűrésről, a bírálók szerint a platformok valószínűleg így is algoritmusokat vezetnek majd be, hogy megfeleljenek az új szabályoknak.

Az Európai Bizottság üdvözölte a „minden fél számára előnyös” megállapodást, ami nyomán korszerűsíthető a 2001-ben életbe lépett, mára azonban jócskán elavult közösségi irányelv.

Az EP zöld frakciója ugyanakkor egyáltalán nem elégedett, ugyanis szerintük az egyezmény továbbra is „fenyegetést jelent a kis kiadók, a szerzők és a felhasználók számára, és azzal a veszély jár, hogy a ma ismert internet kizárólag a technológiai és médiaóriások kezébe kerül”. Kiemelték, a szűrők nem képesek különbséget tenni a szerzői jogok valódi megsértése és a törvényeknek megfelelő paródiák között, még a legfejlettebb szoftverek is rendszeresen blokkolnak jogszerű tartalmakat.

Az előzetes megállapodást ugyanakkor még hivatalosan is meg kell erősíteniük az uniós társjogalkotó szerveknek, ez várhatóan a következő néhány hónapban meg is történik. Ezután a tagállamoknak két évük lesz átültetni az új szabályokat a nemzeti jogba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik