Belföld

Tét nélküli belharcot vívnak az MSZP-sek az EP-lista első helyéért

Péntek délután 5 órakor ül össze az MSZP választmánya, hogy döntsön a szocialisták EP-listájáról, amit a szombati kongresszuson fognak véglegesíteni. Az elnökség már megírta a maga javaslatát, eszerint Ujhelyi István jelenlegi EP-képviselő lenne a listavezető, azonban a második helyre pakolt szintén EP-képviselő Szanyi Tibor is aspirál az első helyre.

Bármi is lesz az eredmény, nem lennék a Fidesz helyében!

– ironizált a küzdelem fontosságáról az MSZP egyik ismert budapesti politikusa. A két EP-képviselő külön csatájának valós tétje nincs azon túl, hogy az egymással kutya-macska barátságot ápoló politikusok megmutassák a másiknak, hogy ki az erősebb a pártban, az EP-választás eredményét lényegében nem befolyásolja a szocialisták szerint, hogy ki kerül a top pozícióba.

A közös lista hajója elment

A fontos kérdés az volt, hogy lesz-e közös ellenzéki lista az májusi választásra:

Teremtsük meg az egységet az európai parlamenti és az önkormányzati választásokon is! Egy az egy ellen!

– mondta Tóth Bertalan pártelnök egy januári tüntetésen. A Jobbik és a Momentum viszont rögtön elzárkózott ettől, és az MSZP-elnök sem erőltette a dolgot a pártok hajthatatlanságát látva.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, frakcióvezetője beszél a Kossuth téri kormányellenes tüntetésesen 2019. január 5-én.
Fotó: Mónus Márton / MTI

Az MSZP a Párbeszéddel állít közös listát, akár csak a 2018-as országgyűlési választásokon tették. A többi ellenzéki párt közül még a DK-ban bíztak, hogy esetleg összeáll velük, de Gyurcsány Ferenc MSZP-ből kiszakadt pártja is inkább a külön indulás mellett döntött.

A szocialisták viszont az utolsó pillanatig nyitva hagyják az együttműködés lehetőségét más pártok számára: olyan nyílt listát szavaznak meg, amelyet a kongresszus módosíthat esetlegesen csatlakozó pártok jelöltjeivel.

Erre már a legoptimistább közöslista-pártiak sem látnak sok esélyt. Ugyan a Medián kutatása szerint a közös ellenzéki lista nem hoz, hanem elvisz szavazatokat, de a Jobbik nélkül egy baloldali-liberális blokknak is voltak támogatói, akik szerint ezzel lényegesen jobb eredményt lehetne elérni, mint azt a 12-13 százalékot, amire az MSZP-P-listát kalibrálják.

A legelkötelezettebb közöslista-pártiak szerint azért sem jó, hogy külön indulnak az ellenzéki pártok, mert így ismét egymás ellen küzdenek, miközben az országgyűlési választás megmutatta ennek kudarcát, a túlóratörvény elleni tüntetések pedig a korábbinál sokkal szorosabb egységbe terelték a pártokat és potenciális szavazóikat is.

Tét nélküli belharc

Szélesebb közös lista híján az MSZP-nek első körben az lesz a feladata, hogy a saját listájáról döntsön, számolva azzal, hogy jövő héten a Párbeszéd is előrukkol a sajátjával. Azt Jávor Benedek, a párt egyetlen EP-képviselője fogja vezetni ismét, ebben nincs kérdés. Ahogy abban sincs, hogy Jávort majd a harmadik helyre illesztik be a kész MSZP-listára.

A párbeszédes politikus lesz az, akinek már izgulnia kell, mert ha az MSZP-P gyengén szerepel, akkor bukhatja brüsszeli helyét.

Az Ujhelyi-Szanyi rangadónak viszont nincs tétje, mert ahhoz botrányosan rosszul kell teljesítenie a szocialistáknak, hogy csupán egy mandátumot szerezzenek májusban. Ez viszont nem tompította a kettőjük közötti rivalizálást, és mindent bevetnek mindketten, hogy belőlük legyen az első.

Jávor Benedek, az Európai Parlament zöldpárti frakciójának képviselője felszólal a magyar jogállamiság helyzetéről tartott vitán a parlament plenáris ülésén Brüsszelben 2019. január 30-án.
Fotó:Geert Vanden Wijngaert /EPA/ MTI

AZ MSZP konszenzuálisan dönt az EP-listájáról. Ez úgy zajlik, hogy az országos elnökség a választmány elé terjeszt egy listát, amiről a választmány dönt, és a kongresszus elé már az a lista kerül, amelyet mindkét testület jóvá hagyott.

Nagyon változó, hogy melyik intézmény akarata érvényesül végül

– mondta a párt egyik országgyűlési képviselője. A legtöbben az ő véleményét osztják, azaz senki nem tudja biztosra a pártban egyelőre, hogy hogy fog kinézni az MSZP listája.

Az elnökség Ujhelyi oldalán áll, a vidéki küldöttek közül viszont sokan Szanyit támogatják, nem függetlenül attól, hogy sokan olyan fizetéssel járó pártfunkciókat töltenek be, amelyek függő helyzetbe hozzák őket egy-egy olyan erős embertől, akik Szanyi mellett állnak.

A választmányban viszont sokan vannak, akik nincsenek a párt fizetési listáján, és el sem kötelezettek végletesen valamelyik jelölt mellett, ők teszik ki a választmány közel egyharmadát, azaz a mérleg nyelve lehetnek.

Az általánosabb tipp mégis az, hogy Ujhelyi István lehet a listavezető, úgy érződik, ő népszerűbb a pártban, és mellette szól az elnökség támogatása is.

Az MSZP-ben működő kvótarendszer miatt egy női jelölt és egy fiatal politikus is helyet kap a lista elején. Azonban a megbonthatatlan első két helyezett és Jávor Benedek miatt nekik már nem sok esélyük van az EP-be jutásra.

Mindenesetre ki-ki meccs zajlik Tüttő Kata és Gurmai Zita között is az előkelő listapozícióért. A fiatalok közül pedig Harangozó Gábor és Bárány Balázs igyekszik előre, bízva a csodában, hogy kiugróan jól szerepelnek majd a szocialisták, és így katapultálhat valamelyikük Brüsszelig.

A már az önkormányzati választásra figyelőket nem is igazán érdekli a pártban, hogy ezeknek a párharcoknak mi lesz a végeredménye. Szerintük bárhogy alakul, demoralizáló lesz őszre készülve, hogy a Fidesz magasan verni fogja az ellenzéki pártokat az EP-választáson.

Kiemelt kép: MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik