Közélet

Megállt a Fidesz visszaesése

A Fidesz nem veszített több szavazót, az ellenzéki pártok nem erősödtek tovább.

ZRI Závecz Research Intézet legfrissebb reprezentatív kutatása szerint a túlóratörvény elfogadása, az azt követő ellenzéki reakciók február elején már nincsenek hatással a pártpreferenciákra.

A Fidesz visszaesése megállt, maradt 32 százalékos (bő két és fél milliós) a támogatottsága. A Jobbik tábora november és január között bővült (7-ről 11 százalékra), de a tendencia megtört, most kis csökkenés után 10 százalékon (800 ezer választó) áll a párt. Az MSZP és a DK támogatottsága ősz óta mozdulatlan, 7 és 5 százalékos (nagyjából 550 ezres, illetve 400 ezres támogatóval).

 

A Momentum a múlt hónapban 4, most 3 százalékot ért el, és ezen a szinten áll az LMP is (mindkét pártnak negyedmillió híve van). A Kétfarkú Kutyapárt támogatottsága 3-ról 2 százalékra szűkült, a Mi Hazánk Mozgalomé 1 százalékról 2-re bővült (mindkét pártnak körülbelül 150 ezer támogatója van). A Párbeszéd továbbra is 1 százalékos (80 ezer támogatóval).

A párt nélküliek aránya 33 százalék. Egy mostani választáson 49 százalék venne részt, a szavazókorú népesség 40 százaléka pártot is preferálna. Ez a csoport sokkal kisebb, mint a legutóbbi parlamenti választáson voksolóké (70%), de nagyobb, mint a 2014-es EP-választáson szavazóké (29%).

A biztos pártválasztók körében a Fidesz 49 százalékon áll. Ebben az aktív szavazói körben a Jobbiknak 14 százalékos a tábora, az MSZP-é 12 százalékos. Az elkötelezett pártválasztók 9 százaléka voksolna a DK-ra. A biztos szavazók 4-4 százaléka támogatja a Momentumot és az LMP-t, 2-2 százaléka a Párbeszédet, a Kétfarkú Kutyapártot és a Mi Hazánk Mozgalmat.

A Fidesz minden társadalmi rétegben a legerősebb párt, viszonylag kiegyenlített a támogatottsága, jellemzően az átlagos (32%) körül vannak az eredményei. Ennél valamivel nagyobb a tábora a 60 év feletti korosztályban (36%).

A Jobbik az átlagosnál (10%) egyértelműen kedvezőbb pozícióban van a szakmunkások körében (16%), de a falvakban és a fiatalok között is viszonylag sok a támogatója (13-13%).

Az MSZP táborának mérete, karaktere is hosszú ideje változatlan. A 60 év felettiek, valamint az alapfokú végzettségűek csoportjában jóval az átlaga (7%) felett szerepel (12, illetve 11 százalék).

A Demokratikus Koalíció is főképpen az idősek körében rendelkezik sok támogatóval, iskolázottság szerint viszont kiegyensúlyozottabb a tábora, mint az MSZP-é.

Az elmúlt negyedév összesített adatait figyelembe véve látható, hogy az LMP jellegzetes támogatói a közép- és felsőfokú képzettségűek, a Momentumé pedig a húszas-harmincas korosztályhoz tartozók.

Gyengült a Fidesz, erősödött az ellenzék
A kormánypárt egy hónap alatt 250 ezer szavazót veszített a rabszolgatörvény miatt.

Fotó: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik