Gazdaság

Kormányinfó: nem lesznek egyéni nyugdíjszámlák

Ismét kormányinfót tarott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, ezúttal Hollik István kormányszóvivővel.

Szerdán a kormány ülést tartott, a tárcavezető tájékoztatása szerint:

  • Nehezményezik, hogy a magyar határvédelemre az Európai Unió nem adott pénzt, azt a költségvetésből kellett fedezni. A bevándorlókra költött pénzt határvédelemre kellene fordítani.
  • A kormány megtárgyalta a buszstratégiát. A cél az, hogy haua gyártásból lehessen a lehető legtöbb buszt biztosítani, illetve hogy a tömegközlekedést át lehessen állítani buszokra. A kormány mintegy 3000 elektromos busz beszerzését finanszírozza a jövőben. Ezen a területen a magyar piac felkészült.
  • Az egészségügyi fejlesztése is napirenden volt, Kásler Miklóssal átnézték az egészségügy helyzetét, az Emmi vezetője 2 órán át részletezte meglátásait. 1,8 milliárdból besznek lineáris gyorsítókat a miskolci kórháznak. A bérelt egészségügyi eszközök mértékét minimálisra csökkentenék vagy teljesen megszüntetnék. 2011 után inkább a vidéki egészségügyi intézmények fejlesztése volt napirenden, mivel az EU erre a területre adott pénzt. A mostani ciklusnak a budapesti egészségügyi infrastruktúra felzárkóztatása lesz a központban. Az Egészséges Budapest programra többszáz milliárd forintot kell költeni, erre a források rendelkezésre fognak állni.
  • Az RTL Híradójának kérdésére Gulyás Gergely azt mondta: ebben a ciklusban nem lesz egyéni nyugdíjszámla. A jelenlegi felosztó-kiróvó rendszeren a következő években nem változtatnak.
  • A Válasz Online a témában írt cikke kapcsán a miniszter elmondta: példátlan hazaárulás történt, amikor Gyurcsány Ferencék beengedték az orosz titkosszolgáltatot a magyar nemzetbiztonsági szervekhez, hogy hazugságvizsgálatot végezzenek a magyar munkatársakon. Egyetért abban Ungár Péter LMP-s politikussal, hogy a közbeszédben túlságosan elkoptatták a hazaárulás szót, így — például ebben az esetben —  nem tudják kellően kiemelni, milyen súlyos visszaélés történt.
  • A fóti és a miskolci gyermekváros megszüntetésével kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta: a szakma álláspontja az, hogy a gyerekeket kisebb létszámú intézményekben kell elhelyezni. Egyik esetben sincsen semmilyen sürgető körülmény.
  • Szóba került a mai Stop kilakoltatás! nevű demonstráció. Gulyás Gergely úgy látja: ha nem lenne a devizahiteles ügy, mindenki egyetértene azzal, hogy a lakhatáshoz fizetni kell a közterheket, különösen, ha kedvezményes lakhatásról van szó. Szerinte a mai tüntetés – mivel az MSZP-s Kunhalmi Ágnes is részt vesz rajta – említésre sem méltó, felesleges beszélni róla, mivel a devizahiteles probléma az MSZP öröksége.
  • A Népszava egészségügyi kérdéseket tett fel. A fejlesztési keret körülbelül 700 milliárd forint, ezen felül nagyobb összeget, visz el a szakdolgozók béremelése. Az ápolói béremelés ebből évente 35 milliárd forint lehet.
  • Gulyás Gergely megerősítette, hogy az olasz miniszterelnök-helyettest, Matteo Salvinit meghívták Budapestre. A látogatás időpontját azonban később jelentik be.
  • Orbán Viktor nem rendelte el a kiemelt magyar műemlékek felmérését, de Gulyás Gergely szerint nem is az ő dolga lenne, hanem a felelős államtitkárának. Bíznak abban, hogy a túlélési ösztön hatására a műemlékeket megvizsgálják tűzvédelmi szempontok alapján. A kérdést a Notre Dame tragédiája miatt tették fel.
  • A Tempus Közalapítvány koordinálja majd a külföldi idegennyelvi tanulás programját. 2020-tól az akkori 9. osztályosokkal indulnának.
  • A kormány nem tudta, hogy Karácsony Gergelynek a parkolási botrányból ennyi pénze maradt — így reagált a tárcavezető arra a felvetésre, hogy a zuglói polgármester ezer milliárd forintot adna a fővárosnak, ha ő győzedelmeskedik a főpolgármester-választáson. Gulyás hozzátette: ő az egyetlen a fővárosi polgármesterek közül, aki veszteségesen működtett egy önkormányzati parkolási társaságot.
  • 3 milliárd euró – körülbelül 800-1000 milliárd forint – lehet a Liszt Ferenc repülőtér ára, a költségvetésben jelenleg nincs ekkora keret a visszavásárlásra. A Magyar Hang újságírója felelevenítette, hogy a repülőtér utolsó, 25 százalékos tulajdonrészét a Fidesz adta el, Gulyás Gergely szerint azonban ez nem számít, mert csak többségi tulajdonnal lehetne érdemben beleszólni a fejlesztési ügyekbe. A miniszter szerint a kormány olyan új tulajdonosnak örülne, aki hajlandó a fejlesztéssel is foglalkozni.

Kiemelt kép: MTI / Szigetváry Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik