Nagyvilág

Notre Dame: bírálják a sárga mellényesek az adakozást

A mozgalom nem tüntethet szombaton a leégett székesegyház környékén.

Megtiltották a francia sárga mellényeseknek a hatóságok, hogy a leégett Notre Dame környékén vonuljanak szombaton – számolt be a Guardian.

Párizsban ötezer, országszerte pedig hatvanezer rendőrt és csendőrt vezényelnek az utcára a tüntetések miatt. A francia belügyminiszter zavargókra is számít, akik szerinte ismét gyújtogatásra, fosztogatásra és más vandál cselekedetekre készülnek. Külön biztosítják az elmúlt napokban egyébként is lezárt Cité-sziget környékét, ahol a székesegyház található.

A sárga mellényes mozgalom és a szakszervezetek tagjai közül többen bírálták, hogy a leégett templom helyreállítására rendkívüli gyorsasággal hatalmas összeget adtak össze a milliárdosok és a vállalatok. Szerintük ez óriási egyenlőtlenségre világít rá, és arra, hogy akiknek módjukban és hatalmukban áll, nem is akarnak részt vállalni az alacsony jövedelmű dolgozók problémáinak megoldásában.

Ingrid Levavasseur, a sárga mellényesek egyik ismert alakja azt mondta, megérti és osztja a nemzet fájdalmát, de szeretné, ha visszatérnének a valóságba. Szerinte a nagy üzleti csoportok közönyösek a szegény dolgozók felé, miközben megmutatták, hogy rengeteg pénzt tudnak összedobni egyetlen éjszaka alatt, ha a Notre Dame-ról van szó. Mások azt is kritizálták, hogy a milliárdosok leírhatják adományaikat az adójukból. (Fotó: Europress – Lionel BONAVENTURE / AFP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik