Belföld

Rogánék idén már 32,3 milliárdot szórtak ki kommunikációra

Míg tavaly összesen 50 milliárdot költött a Nemzeti Kommunikációs Hivatal, addig idén már több mint 32 milliárdnyi megbízást osztott ki és még júniust sem írunk. A Rogán Antal tárcája alá tartozó szervezetet a spórolásra hivatkozva hozták létre.

Idén már 32 milliárd 317 millió forint értékben rendelt meg kommunikációs szolgáltatásokat a Rogán Antal tárcája alá tartozó Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKH). Cikkünk végén megtalálja a tételes összesítést.

  • A két legnagyobb tétel, egy-egy 10 milliárdos megbízás. Hogy a kormányzati tájékoztató kampányok pontosan mely témaköröket fednek le, azt az NKH nem szokta a közvélemény orrára kötni. Annyi biztos, hogy kormányzati plakátkampányra két megbízással összesen 20 milliárdnyi megbízást osztottak ki.
  • A plakátkampányokat a sorban egy 2,9 milliárdos megbízás követi. Ennyi pénz megy el az Az operatív programok végrehajtásába a partnerek és a lakosság széles körű bevonása című projektre.
  • Egymilliárd forintos keretszerződést kötöttek a Semjén Zsolt-féle vadászati kiállítás tervezésének (!) reklámozására.
  • 1,5 milliárdot szánnak a Turisztikai Marketingkommunikációs Ügynökség Zrt. 2019. első féléves kommunikációs tevékenységére.
  • 155 millióért reklámoztatták az Orbán Ráhelhez köthető Magyar Divat & Design Ügynökség által rendezett Budapest Central European Fashion Week-ek.

A G7 számítása szerint tavaly egész évben 50 milliárdot kommunikált el a központi hivatal, amelyet egyébként valaha a spórolásra hivatkozva hoztak létre.

Mára azonban praktikusan megszűnt a verseny megbízásokért. 2014 óta minden állami kommunikációs megbízást a Miniszterelnöki Kabinetiroda alá tartozó NKH-n keresztül bonyolítanak. A hivatal megbízásaira csak előzetesen kiválasztott szűk kör nyújthat be ajánlatot. Ez a szűk kör tavaly júniusig Kuna Tibor, Csetényi Csaba és Balásy Gyula cégeit jelentette, míg Csetényit és a jelenleg ÁFA-csalás gyanújával bíróság előtt álló Kunát ki nem zárták. Csak Balásy Gyula cégei, a Lounge Design Kft. és a New Land Media Kft. maradt talpon, tavaly nyár óta az NKH minden egyes megbízását ők kapták meg.

Kiemelt kép: Marjai János/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik