Belföld

Úgy néz ki, még változtathat a kormány a babaváró hitelen

Az Index birtokába került egy levelezés, ami arra enged következtetni, hogy lehetséges, hogy lesz megoldás a július legelejére gyereket váró családok problémájára.

Mint írják, van egy bosszantó részlet a rendeletben azoknak, akiknek a gyereke július elején születik, ugyanis a rendeletben az szerepel, hogy csak az a gyerek számít bele első gyerekként a gyerekek számába, aki úgy születik meg, hogy már megkötötték a szülei a kölcsönszerződést a hitelre.

Babaváró hitel: 5+1 tévhit, amin múlhat az akár 10 millió forint
Fontos részletek derültek ki, amelyek sokaknak nem voltak eddig egyértelműek.

A hivatalos kommunikáció ezzel szemben az volt, hogy az a gyerek is számít, aki az igénylés beadása után és a szerződés megkötése előtt születik, a két időpont között pedig akár tíz nap eltelhet.

A lap egyik olvasójának felesége július 4-re van kiírva, így érdeklődtek az ügyfélszolgálatnál, hogy mi lesz a sorsuk. Azt a választ kapták, hogy

jelenleg tényleg úgy néz ki, hogy a kölcsön-szerződés megkötése után született gyermekek jogán jár a támogatás. Ezzel kiesnének azok a babák, akik az első időszakban születnek, hiszen 2019. július 1-jén 0 óra 1 perckor senki nem tudja beadni az igényt.

Viszont hozzátették, hogy a rendelet még nem lépett hatályba, dolgoznak a megoldáson, illetve keresik a megoldást, hogy ne maradjanak ki az első időszakban születő gyerekek sem.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik