Belföld

Ennyivel ment a Hableány közvetlenül a hajóbaleset előtt

Több mint 6 km/óra sebességgel ment a Hableány a Dunai hajóbaleset előtt – közölte saját honlapján a rendőrség. Ez azért fontos információ, mert a sajtóban megjelent hírek szerint csak olyan hajóval szabad közlekedni a budapesti szakaszon, amelyik legalább ennyivel képes menni hegymenetben, azaz folyással szemben.

A sajtóban megjelent hírek szerint a Hableány 3,87 kilométer/órával közlekedett a tragédia előtt, azaz ott sem lehetett volna. Ebből pedig értelemszerűen felvetődik a Hableány üzemeltetőjének a felelőssége is. Az eddig beszerzett bizonyítékok szerint a Hableány 6 kilométer/órát meghaladó sebességgel haladt a baleset előtt a Lánchíd és a Margit híd közötti szakaszon. A rendőrség tájékoztatása szerint nem merült fel a Hableány üzemeltetőjének a felelőssége. A Viking Sigyn ukrán hajóskapitányát, Jurij C.-t  ellenben tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés veszélyeztetésével gyanúsítják.

A Hableány sétahajó május 29-én süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet tartózkodott. Mindössze hét utast sikerült kimenteni. Hétvégén Csepelnél találtak egy holttestet, aki a dél-koreai sajtó szerint a dunai hajóbaleset újabb áldozata. A BRFK megkeresésünkre azt közölte, hogy a holttest azonosítása még folyamatban van.

Ha az azonosítás igazolja, hogy Csepelnél megtalált holttest a tragédia újabb koreai áldozata, akkor még két embert kell a keresőegységeknek megtalálniuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik