Sport

Lépni is alig tudott, de bevitte a győztes tusokat a magyar tőröző

A négyből három magyar indulónk jutott fel a 64-es táblára szerdán férfi tőrben a budapesti olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokságon. A harmadik nap reggelén 171 tőröző kezdte meg az öt tusig tartó csoportasszókat, világranglistás helyezése alapján 16 vívó kiemelt volt, írja az MTI.

A magyarok közül a legelőkelőbben jegyzett és világkupákon, Grand Prix-ken rendszerint főtáblás Dósa Dániel remekelt, mind a hat ellenfelét legyőzte és csupán hét tust kapott. Ezzel nemcsak az dőlt el, hogy biztosította helyét a főtáblán, hanem plusz 23-as találati mutatójával az is, hogy a selejtezős rangsorban első lett, ami a további esélyeit javítja.

Nem vagyok izgulós típus, nem szoktam parázni, hiszen, ha jó napom van, akkor jól megy a vívás, de tegnap este rám jött az izgulás. Hazai közönség előtt nem engedhettem meg, hogy rossz napom legyen, muszáj volt jól vívnom. Mindig a következő tusra, következő asszóra gondoltam. Nem voltam igazán kreatív, pontos és gyors, de küzdöttem és ez elég volt

– mondta Dósa Dániel az MTI-nek.

Németh András és Mátyás Bálint négy asszót nyert meg és kettőt veszített el a csoportjában, míg Mészáros Tamás pont fordított eredménnyel zárt, de ez is elég volt neki ahhoz, hogy folytathassa szereplését. Nem sokkal később azonban a belga Stef den Greeftől 15-7-re kikapott a kieséses szakaszban, így számára befejeződött a verseny.

Németh és Mátyás viszont sikerrel vette az első akadályt, előbbi 15-10-re verte az argentin Nicolas Marinót, utóbbi pedig 15-9-re a szingapúri Jet Shang Fei Ng-t. A főtábláért még egy 15 tusos asszó várt rájuk, melyet mindketten eredményesen oldottak meg: Németh 15-8-ra győzte le a mexikói Diego Cervantest, Mátyás pedig 15-13-ra az izraeli Mark Perelmannt.

Mátyás Bálintot kellett ápolni (Fotó: MTI/Czagány Balázs)

Utóbbi mérkőzésen a magyar tőröző 11-9-nél ápolást kért, mert görcsölt a jobb combja, aztán a bal vádlija is fájt, alig tudott lépni, az utolsó tusokat mégis nagy lendülettel indított támadásokból érte el, utána pedig sántikálva ment vissza felállni a következő akcióhoz. 

„A 64-be jutásért rendezett asszóban már az elején fájt a lábam, eléggé görcsölt a kezem. A kis ápolási szünet jót tett, bíztam benne, hogy be tudom fejezni a meccset. Combom, vádlim, kezem-lábam görcsölt, de tudtam, hogy a kitörésekből, lerohanásokból tudok tust adni, úgyhogy muszáj volt alkalmazni” – mondta Mátyás Bálint.

Szirmai Benedek szakági vezetőedző elmondta, előzetesen azt remélte, hogy Dósa mindenképpen felkerül a főtáblára, és mellette még egy magyar ott lehet a legjobb 64 között, így a három továbbjutással a versenyzők túlteljesítették a várakozását.

Dósa Dani évek óta profi mentalitással vív, ezt hozta ma is. Nem volt a legerősebb a csoportja, megcsinálta, amit vártam tőle. Tamást görcsössé tette a hazai pálya, Bálint kicsit idegesen vívott, őt is nyomta a hazai rendezés. Az utolsó asszójában külön terhet jelentett neki, hogy világbajnokságon még sosem volt 64-ben, erre rágörcsölt. Nem a fizikális állapotán múlt, hanem lelki stressz okozta, hogy begörcsölt. Andris volt már 64-ben, most is magabiztosan került fel a táblára

– összegzett, hozzátéve, hogy ő nem is emlékszik, mikor volt legutóbb három magyar férfi tőröző a 64 között világbajnokságon.

Nyitókép: MTI/Czagány Balázs

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik