Kultúra

Megvan az év szava, ami miatt a Toy Storyra és Greta Thunbergre is sokan rákerestek

Az egzisztenciális lett a Dictionary.com online szótár szerint az év szava idén. Az oldal 2010 óta választja ki az év szavát a honlapján végzett keresések alapján. Az idén kiválasztott szót különösen sokan keresték a Dorian hurrikán pusztítása után, az erdőtüzekkel kapcsolatban, a christchurch-i és az El Pasó-i lövöldözések után, de a politikai élettel és a popkultúrával kapcsolatban is sokakat érdekelt.

John Kelly, a honlap vezető szerkesztője a hétfői bejelentés alkalmából kiemelte, hogy a Toy Story 4. új szereplője, Forky, egy fehér műanyag villa miatt sokan keresték ennek a szónak is a jelentését. A népszerű animációs filmben a használt evőeszköz megbarátkozik sorsával a szemétben, amíg az óvodás Bonnie kedves játéka nem lesz belőle. Kelly szerint ez az átváltozás jól példa arra, hogy veszi valaki saját kezébe a sorsát.

Saját sorsunk irányítása lehetőséget ad rá, hogy az egzisztenciális fenyegetést egzisztenciális választássá változtassuk

– mondta.

Az existential (egzisztenciális) szóra Bernie Sanders amerikai elnökjelölt-várományossal és Greta Thunberg svéd klímaaktivistával kapcsolatban is nagyon sokan kerestek rá. Utóbbi miatt azért, mert a klímaváltozást „egzisztenciális válságként fogalmazta meg” – fűzte hozzá Kelly.

Az angol existential szó a 17. századból származik, és a latin existentialis szóból ered. A Dictionary.com meghatározása szerint jelentése „a létezéshez kapcsolódó” vagy „a filozófiai egzisztencializmushoz kapcsolódó, illetve arra jellemző, amely az emberi létezés természetével foglalkozik, amit az egyén szabadon megválasztott döntése határoz meg”.

Az egzisztenciális szó januártól kezdett egyre többször feltűnni a beszélgetésekben, aztán egész évben jelen volt, a honlap adatai szerint állandó téma lett.

Vajon kitalálja, mi lett az év szava?
A Brit Collins szótár idén is választott.

(MTI)

Kiemelt kép: STEFANI REYNOLDS / CONSOLIDATED NEWS PHOTOS / DPA PICTURE-ALLIANCE

Ajánlott videó

Olvasói sztorik