Tech

Megtalálja ezeken a képeken az első mobilját?

Szeged és Túrkeve után a budapesti Piarista Múzeumba költözött a GSM – Generációk Saját Mobiljai című időszaki kiállítás. A kiállítást a magyarországi GSM szolgáltatás idei negyed évszázados évfordulója kapcsán rendezte meg a Neumann Társaság a Mobilmementók baráti kör négy budapesti, illetve a Retromobil szegedi mobiltelefon-gyűjtőjével együttműködve.

Csernák Márton, Domokos Zoltán, Novák László, Szepes György és Ördögh Zoltán több ezer darabos gyűjteményéből válogatták ki az elmúlt 25 év legérdekesebb készülékeit.

Néhány különleges telefon a tárlatról:

  • Nokia 1100, a gyártó legnépszerűbb, több mint egymilliárdos darabszámban értékesített, mobiltelefonja
  • Nokia 8810, a világ első luxusmobilja, amely 1998-ban 250 ezer forintos árával a legdrágább készülék volt a piacon
  • A Siemens-Benq DVB-H tévéadások vételére tervezett okostelefonjának prototípusa
  • Sony Ericsson Vivaz U8i: 2010-es piacra kerülésekor ez volt az első olyan okostelefon, amely képest volt HD-felbontású videót is rögzíteni
  • Sony Ericsson K800i: az egykori japán-svéd mobilgyártó még nem okos mobilja, amely 3 megapixeles kamerájával, és a hátlapra szerelt valódi (Xenon) vakuval 2006-ban jócskán kiemelkedett a mezőnyből
  • A különleges, futurisztikus – például sminktükörre hajazó – dizájnjukról ismert Siemens Xelibri mobilok

A kiállításon megtekinthető egy táskányi méretű, GSM helyett még analóg hálózatokat használó Motorola Motorola MCR 4000XL mobiltelefon is. Bod Péter Ákos, akkori ipari és kereskedelmi miniszter 1990. október 15-én egy ilyen készülékkel kezdeményezte. az első magyarországi mobilhívást.

Galéria
Fotó: Fotó: Szathmáry Melinda, Piarista Rend Magyar Tartománya

Ajánlott videó

Olvasói sztorik