Nagyvilág

Euronews: csalás is kellett Orbán kétharmadához 

Az Unhack Democracy Europe egy éves kutatás után közölte ezt.

Azt állítják, a Fidesz tavalyi fölényes győzelméhez csalás és  manipuláció is kellett. Az Unhack Democracy Europe aktivistái 170 interjút készítettek szavazókörökben ellenzéki szavazatszámlálókkal – írta az Euronews.

Az egyik kutató, Banuta Zsófia arról beszélt, hogy az interjúk szerint sok helyen volt rendellenesség és csalás is, beleértve a szavazatvásárlást, a szavazók és szavazatszámlálók megfélemlítését.

Láttunk hamisított szavazási naplókat és buszokkal szállított szavazókat Szerbiából, Ukrajnából és Romániából

– tette hozzá. A civilek szerint rendszerszintű visszaélésekről volt szó. Szerintük arra nincs bizonyíték, hogy ezeket a kormány rendelte meg, de a parlament összetétele nem tükrözi teljesen a választói akaratot.

Választási csalás? Csak óvatosan
Az ellenzék rosszabbul szerepelt ott, ahol nem volt ellenzéki delegált a szavazókörben, és ott, ahol nagy volt az érvénytelen szavazatok aránya. Ebből sem következik azonban rendszerszintű csalás.

Többen beszéltek a központból érkező nyomásról és az incidensek mintázata arra utal, hogy nem egy-két elszigetelt ügyről, hanem országos jelenségről volt szó.

Ezt már a szervezet vezetője, Garvan Walshe mondta. Szerinte az biztos, hogy volt nyomásgyakorlás, csak az nem világos, központi utasításra, vagy túlzott megfelelési vágyból.

Az Unhack Democracy Europe szerint komoly felelősség terheli az ellenzéki pártokat is, az NVI hivatalos adatai szerint a 10285 szavazókörből csaknem 1100-ban nem volt ellenzéki
delegált, csaknem 540 ezer választó szavazatának leadása és összeszámolása zajlott teljes ellenzéki felügyelet nélkül.

Walshe a jövő miatt tartja fontosnak a választási csalások felderítését
A nemzetközi vizsgálat vezetője szerint furcsa sémák rajzolódtak ki egyes választókörökben. Szeptemberre ígér eredményt.

A magyar parlamenti választásról szóló összefoglaló volt az Unhack Democracy első nagyobb projektje. A kutatás költségeit saját forrásból fedezték, a jelentést Brüsszelben, az Európai Parlamentben mutatták be egy olyan rendezvényen, amelyet a Demokratikus Koalíció képviselője, Dobrev Klára szervezett.  Az Euronews a jelentésről megkérdezte a Kormányszóvivői Iroda és a Fidesz EP-frakciójának véleményét is, de még nem válaszoltak.

Választási csalás ügyben nyomoznak, legalább 150 embert kihallgattak
A 2018-as országgyűlési választáshoz kapcsolódhat a csalásról tett feljelentés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik