Kultúra

Van, hogy gyűlölöm ezt a kurva várost

Január 15-én jelenik meg a Szabó Benedek és a Galaxisok Cím nélküli ötödik lemez című lemeze. A novemberben megjelent első kislemezdal, a Szép volt után itt a második, a lemeznyitó Első szám klipje, mely nálunk látható először.

Idén tavasszal elvesztettem minden lelkesedésem a Galaxisokkal kapcsolatban, megmondtam a többieknek, hogy koncerteken kívül ne zenéljünk, felmondtuk a próbatermünket, biztos voltam benne, hogy hosszú-hosszú ideig nem fogok számokat írni, mindenre képtelennek éreztem magam. Aztán egyik délután feljöttem a Lehel téri aluljáróból, tehetetlenül bolyongtam a benzinszagú zajban, egyre idegesebben próbáltam kiszabadulni a metrópótlóra váró tömegből, amikor hirtelen eszembe jutott egy mondat és egy dallam. Ez volt a „gyűlölöm ezt a kurva várost”, amiből a hazaúton komplett versszak lett, otthon pedig gyakorlatilag azonnal megírtam ezt a számot. Leültem a laptophoz és gyorsan feldemóztam az egészet; minden megvolt a fejemben, a szöveg, a gitárok, a basszus, a dobok

– mondta Szabó Benedek.

Ezt követően csodálatos időszak vette kezdetét, heteken keresztül ömlöttek belőlem a szövegek és a dallamok, ehhez foghatót utoljára a Kapuzárási Piknik idején éreztem. Egy hónap alatt megírtam a lemezt, de ezzel a számmal kezdődött minden. Benne van annak az időszaknak minden frusztrációja, az általam nagyon-nagyon szeretett zongorás negyedik lemez hűvös fogadtatása miatti düh, a saját képességeimben való kételkedés, illetve a városból a nyugodt bajai környezetbe való időszakos elvágyódás. Nagyon sok negatív gondolatot tettem az Első számba, de a végeredmény pozitív, mert azt is meg akartam mutatni – mindenkinek, de elsősorban magamnak -, hogy még mindig jól csinálom, amit csinálok.

A klipet, melynek refrénjében a vokált Csordás Zita énekli (Mayberian Sankülotts), Konkol Máté rendezte, az operatőr Papp Tamás volt, a szám (és a lemez) hangmérnöke Gál Máté, a borítót pedig Balogh Gallusz készítette.

Szabó Benedek 2013-ban alapította részben saját nevét viselő együttesét, korábban a szintén általa létrehozott Zombie Girlfriend nevű dreampunk zenekar énekes-dalszerzőjeként alkotott. A Galaxisok első albuma a 2013-as Kapuzárási Piknik volt, azóta az együttes állandó vendége lett a magyar fesztiváloknak.

Tananyag lett a Szabó Benedek és a Galaxisok egyik dalszövege
Láthatatlan lovak című dalszövegüket Csokonai Vitéz Mihály és Petőfi Sándor egy-egy versével kellett összehasonlítani.

Kiemelt kép: Scholtz Kristóf  

Ajánlott videó

Olvasói sztorik