Belföld

Elbonthatják Siófokon a tóparti játszóteret és focipályát, az önkormányzat utólag tenné beépíthetővé a területet

A Siófoki Járási Hivatal határozata szerint a siófoki önkormányzat cégének le kell bontania egy műfüves focipályát és egy 10 öltözőkabinból álló épületet. Ha a bíróság is így dönt, akár 100 milliós veszteség is érheti a Balaton-parti várost.

Játszóteret, ülőpadot, műfüves focipályát és tíz öltözőkabinból álló épületet kell minden bizonnyal lebontani Siófokon, miután a helyi rendezési tervnek nem feleltek meg az építkezések – tudta meg a 24.hu. A járási hivatal határozata szerint a zöldterületet vissza kell állítani az eredeti, füvesített állapotába, ezért az önkormányzat most utólag próbál módosítani a rendezési terven.

Állami támogatásból jogszerűtlen építkezés

A Magyar Turisztikai Ügynökség 305 millió forinttal támogatta a siófoki szabadstrandok fejlesztését 2019-ben: az Aranypart 192 895 000 forint, míg az Ezüstpart 112 047 300 forint támogatásban részesült.

A felújítást az önkormányzat cége, a Balaton-parti Kft. végezte, de mint kiderült, néhány építkezés jogszerűtlenül történt. 

Egy novemberi önkormányzati előterjesztésben Lengyel Róbert polgármester arról számolt be, hogy „az eljáró hatóság másodfokon is helyben hagyta azt a döntést, miszerint el kell bontani a játszóteret, az ülőpadot, a műfüves focipályát, az öltözőkabinokból álló épületet, és a bontás során keletkezett hulladékot el kell szállítani, továbbá az eredeti állapotot vissza kell állítani”.

Miután az államigazgatási határozatot megtámadta az önkormányzat, a bíróság visszautalta az ügyet első fokra. Itt azonban ismét jogellenesnek találták az érintett építmények megépítését, így a polgármester novemberi kijelentése óta már egy újabb eljárásban is helyben hagyták a korábbi döntést.

Lengyel Róbert. Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

A Siófoki Járási Hivatal újabb elsőfokú határozatának indoklása szerint a padot, az öltöző kabint és a műfüves pályát is építési engedély nélkül húzták fel, így ezek megépítése jogszerűtlen volt. Ráadásul olyan területen építkezett a siófoki önkormányzat cége, ami „zöldterület” besorolású, így ezen a part menti területen nem is lehetett volna ilyen építményeket elhelyezni.

Az önkormányzat ezt a határozatot is megfellebbezte.

Meglepő, hogy egy önkormányzati cég ne tudná, mit és milyen feltételek mellett lehet felépíteni a part menti sávba. Erre is rákérdeztünk a Balaton-parti Kft.-nél és az önkormányzatnál, de kíváncsiak voltunk arra is, mennyi pluszköltséggel járna az önkormányzatnak, ha valóban le kellene bontani ezeket az épületeket. A Balaton-parti Kft. nem válaszolt kérdéseinkre, az önkormányzat pedig csak annyit reagált, hogy „az eljárások folyamatban vannak az illetékes hatóságok, bíróságok előtt. Az ügyek jogerős befejezéséig nem áll módunkban nyilatkozni”.

A novemberi képviselő-testületi ülés jegyzőkönyvéből azonban kiderül, hogy komoly pluszköltséggel járna az építmények lebontása. Úgy számolnak, hogy „a pályázati feltételekben szabott fenntartási kötelezettség megszegése” 70–80 millió forint is lehet. Az a jegyzőkönyvből nem derül ki, hogy ezen az összegen felül még milyen költségek merülhetnek fel, de ha az általuk említett 70–80 millióban nincs benne az MTÜ-támogatás visszafizetése és a bontási költség, akkor már 100 millió fölötti összegről lehet szó.

Az önkormányzat természetesen mindent megtesz annak érdekében, hogy ne kelljen visszafizetnie az állami támogatást.

Lengyel Róbert polgármester ezért a rendezési terv utólagos módosítását javasolta novemberben úgy, hogy az lehetővé tegye a felsorolt építmények elhelyezését a part menti zöldterületeken.

Az önkormányzatnak viszont már ez a változtatás is 6,5 millió forintjába kerül, mivel többek között a területre vonatkozó NATURA 2000 hatásbecslést is el kell végeztetnie. A képviselő-testület egyhangúlag elfogadta a polgármester javaslatát.

Évek óta gond van a focipályával

Érdemes felidézni, miként derült ki, hogy baj van a part menti építkezéssel. A siófoki Ezüstparton a két vitorláskikötővel szemben található a Calypso étterem, melynek ügyvezetője Kenesei István, aki egyébként egy óriáskikötőt tervez a Balatonra. Egy széplaki nyaralótulajdonos a 24.hu-nak elmondta, hogy 2014-ben Kenesei minden engedély nélkül letett két kézilabdakaput a vendéglátóegysége mellé, a szabadstrand területére.

A strandolók egy részét zavarta az állandó focizás, mivel kerítést már nem építettek a pálya köré, ezért többek között a kapu mögötti homokozóba is gyakran berepült a labda egy-egy elhibázott lövés után. A feszültség tovább nőtt, amikor megépült az Admiral Family lakópark. A labda gyakran átrepült a kerítésükön, de a késő estig tartó meccsek felfokozott hangulata is zavarta a lakóparkban pihenőket.

Ekkor, vagyis 2017-ben ment az első levél az önkormányzat felé, őszre el is távolították a kapukat. 2018 nyarán viszont újra kitették azokat, majd

2019-ben nagy szerencse érte Kenesei Istvánt: a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásából az addigi illegális focipályájukra felhúztak egy kerítéssel körbezárt, műfüves kispályát.

Kenesei veje egyébként Tácsik Attila, aki az októberi választáson a Fidesz Somogy megyei listás jelöltje volt.

A lakóparkban élők egy része viszont nem törődött bele az új focipályába sem, pláne, hogy a palánk miatt ez még a réginél is hangosabb lett. Ügyvédet fogadtak fel, és ekkor derült ki, hogy jogszerűtlenül épült meg a pálya, valamint a többi építmény, és ezek után döntött úgy az első és másodfokon eljáró hatóság, hogy azokat le kell bontani.

Kiemelt kép: olvasónk

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik