Nagyvilág

A demokraták szerint Trump csak árt hazájának

Az elnök szerint viszont „a demokraták hazugságokat okádnak”.

A demokraták szerint Donald Trump „közvetlen veszélyt” jelent a demokráciára. Ezt Adam Schiff mondta az elnök elleni  eljárás szenátusi tárgyalásának harmadik napján. Az impeachment-menedzsereit tömörítő csoport vezetője szerint az, hogy a nyilvánosság előtt bemutatták az elnök Ukrajnával kapcsolatos lépéseit, nem tántorította el kártékony politikájától.

A demokrata párti politikus azzal vádolta meg az amerikai elnököt, hogy magáévá tette az orosz propagandát az Egyesült Államok nemzetbiztonságának rovására.

Nem elméleti a veszély, hogy továbbra is visszaél majd a hatalmával, és komoly károkat okoz a nemzetnek.

Az amerikaiak jelenleg „komor időket élnek, ami szerinte Donald Trumpnak tudható be. Schiff pénteki záróbeszéde elemzők szerint a demokrata törvényhozók utolsó kísérlete volt, hogy megtörjék a republikánus szenátorok egységét, írta az MTI. A Politico című lap szerint a demokraták vádjai, érvei ellenére a republikánus szenátorok csaknem rendíthetetlenül lojálisak az elnökhöz, akiket Schiff azt mondta,

a következő alkalommal ti kerülhettek sorra, akár ti is. (…)  Gondolkodjatok el azon, hogy az elnök, ha úgy érzi, hogy az az érdekeit szolgálja, vajon nem rendel-e el bármelyikőtök ellen szintén vizsgálatot, függetlenül attól, hogy éppen milyen viszonyban vagytok vele, mennyire közel álltok hozzá? S ha valahol a lelketek mélyén rájöttök, hogy ez valóban megtörténhet, akkor nem hagyhattok a hivatalában egy ilyen embert, aki az alkotmányt is megsértette.”

Az impeachment-menedzserek ismét többször is sürgették tanúk beidézését a szenátusi tárgyalásra. Elsősorban Mick Mulvaney, a Fehér Ház ügyvezető kabinetfőnöke és John Bolton korábbi nemzetbiztonsági tanácsadó meghallgatását szorgalmazták. Egyikük, Jerry Nadler, a képviselőház igazságügyi bizottságának vezetője diktátornak nevezte Trumpot, amiért nem járult hozzá közeli munkatársai meghallgatásához.

Szombattól három napon át az elnök védelmét ellátó jogászcsapat terjeszti elő álláspontját és érveit. A szombati tárgyalás azonban – az eddigi szokástól eltérően – nem kora délután kezdődik, hanem helyi idő szerint reggel tízkor, és csupán pár óráig tart majd.

Donald Trump pénteken több mint félszáz Twitter-bejegyzést tett közzé a szenátusi fejleményekről. Az elnök a Fox televíziónak este megismételte: joga van ahhoz, hogy bármely külföldi politikussal telefonbeszélgetést folytasson, és ahhoz is, hogy elmozdítson és kinevezzen nagyköveteket. Az elnök ezzel Marie Yovanovitchnak, az Egyesült Államok korábbi kijevi nagykövetének a hazarendelésére utalt, amit a demokraták szintén felróttak neki.

A demokraták hazugságokat okádnak

– jelentette ki az elnök a televízióban.

Kiemelt kép: MTI/AP/Senate Television

Ajánlott videó

Olvasói sztorik