Nagyvilág

70 éve nem látott sáskajárás pusztít Kenyában

Az Egyesült Nemzetek Szövetsége (ENSZ) azonnali fellépést sürget, mivel Kelet-Afrikában a lakosságának éhezéssel kell szembenéznie az ország mezőgazdasági területeit ellepő sivatagi sáskák miatt — számolt be a Guardian.

A kártevők gyakorlatilag mindent megesznek, Kenyában 70 éve nem volt ekkora sáskajárás: rovarok százmillióiból álló rajok érkeznek Szomáliából és Etiópiából. Ebben a két országban is hatalmas pusztítást végeztek a rovarok, itt 25 éve nem volt példa hasonló sáskafertőzésre. A lap kiemeli, hogy az amúgyis veszélyeztetett Etióipában és Szomáliában is éhezés fenyeget.

Ndunda Makanga, egy helyi gazda a lapnak arról beszélt, hogy

még a tehenek sem értik mi történik.

Makanga a pénteki napot azzal töltötte, hogy igyekezett elkergetni a kártevőket, azonban nem ért el jelentős sikereket.

A kukuricát, a cirokot, a tehénborsót, mindent megesznek

— mondta.

Az ENSZ figyelmeztetése szerint a márciusi esőzésekkel tovább nőhet a probléma. Ekkor ugyanis az eső hatására az új növényzet képződik, amellyel ötszázszorosára nőhet a sáskát száma, míg a júniusi, száraz időjárás megfékezi terjedésüket.

David Phiri, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) munkatársa szerint azonnali cselekedni kell. Körülbelül 70 millió dollárra lenne szükség a növényvédőszerek légi permetezésének fokozásához. Szomáliában, ahol az Al-Kaidához köthető Al-Sabaab terrorszervezet teljes területeket tart az ellenőrzése alatt, még az erőforrás megléte esetén sem lenne könnyű megféjezni a pusztítást. Jens Laerke, az ENSZ genfi ​irodájának munkatársa arra figyelmeztet, hogy a rovaroknak egy kis raja is képes 35 ezer ember számára elengendő táplálékot felfalni mindössze egyetlen nap alatt.

Kenyában már csaknem 70 ezer hektár mezőgazdasági terület fertőzött. 

Kiemelt kép: TONY KARUMBA / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik