Nagyvilág koronavírus

Megugrott az új fertőzöttek száma, Horvátországban elérhette csúcsát a járvány

Az előző napi 52 után 92-vel nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Horvátországban, így a járvány kezdete óta már 3953 embernél diagnosztizálták a betegséget, írja a 24sata című horvát lap.

A betegek közül 132-en vannak kórházban, közülük öten lélegeztetőgépen. Az aktív betegek teljes száma 1204.

Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet igazgatója szerdai sajtótájékoztatóján arról beszélt, nincs újabb gócpont, és mindegyik új eset egy már korábbról ismert nagyobb összejövetelhez köthető. Közölte, Karlovac megyében például 12 új fertőzöttet diagnosztizáltak, ők mindannyian egy család tagjai.

Bejelentette, hogy új védelmi intézkedéseket hoztak, melynek értelmében mostantól minden olyan üzlethelyiségben maszkot kell viselni, ahol a szolgáltató közeli kapcsolatba kerül az ügyfelekkel. Egy korábbi rendelet szerint hétfőtől a közösségi közlekedési eszközökön, az egészségügyi intézetekben, a boltokban és bevásárlóközpontokban kötelező a védőfelszerelés viselése.

Innentől kötelező a maszkviselet a bankokban, a postákon és mindenhol, ahol a szolgáltatás közeli kapcsolatot igényel az állampolgárokkal. Ide tartoznak a fodrászatok és a szépségszalonok is. Ezek az intézkedések eddig csak ajánlottak voltak, de már kötelező érvényűek

– mondta Capak.

Fotó: DENIS LOVROVIC / AFP

Újságírói kérdésre válaszolva arról beszélt, nincs ok a pánikra, amiért megugrott a fertőzöttek száma. Mint fogalmazott, az új intézkedéseknek köszönhetően várhatóan az adatok javulni fognak majd.

A modellezésünk azt mutatja, hogy az új védelmi szabályoknak köszönhetően csökkenni fog az új esetek száma. Most vagyunk a járvány csúcsán, de a számok biztosan elkezdenek majd esni

– jelentette ki a horvát közegészségügyi intézet igazgatója.

Elárulta azt is, az aktív fertőzöttek átlagéletkora 47-48 év. 5-6 fiatalnak súlyos tünetekei vannak, és nem kizárt, hogy lélegeztetőgépre lesz majd szükségük. Egyikük mindössze 16 éves. Hármuknál a túlsúly jelenti a rizikófaktort.

Új tünetként említette a korábbiakhoz képest az emésztési zavart, de ezt az átfogó elemzések vége előtt nem szerette volna részletezni.

Horvátországba jelenleg Magyarországról szabadon lehet utazni, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig kedden arról beszélt, szeretnék is a zöld sávban tartani déli szomszédunkat.

Kiemelt kép: Denis LOVROVIC / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik