Tudomány

Helikoptert is küldött a Marsra a NASA

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) legújabb marsjárója, a Perseverance (Állhatatosság) a tervek szerint hét hónap múlva, 2021. február 18-án fog landolni a Mars felszínén.

Gond volt a rakétával

A koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzet ellenére a NASA sikeresen tartotta a 2,4 milliárd dolláros (több mint 705 milliárd forintos) misszió tervezett menetrendjét. A Mars-járó a Jezero nevű, 250 méter mély kráter alján fog landolni, amely 3,5 milliárd évvel ezelőtt még tóként hullámzott a vörös bolygó felszínén.

A tudósok azt remélik, hogy a területen múltbéli mikrobiális élet nyomaira bukkanhatnak.

“A történelem során ez az első alkalom, hogy azzal a kifejezett céllal indulunk útnak a Mars felé, hogy az élet nyomaira bukkanjunk egy másik bolygón” – idézi az MTI Jim Bridenstine-t, a NASA igazgatóját.

A NASA közép-európai idő szerint csütörtök este közölte, hogy műszaki problémák léptek fel a hordozórakétával. Az irányítóközpontba érkező adatok arra utalnak, hogy a rakéta biztonsági üzemmódba kapcsolt. Az irányítóközpontban valószínűnek tartják, hogy a Föld árnyéka miatt a hordozórakéta egy része túlságosan lehűlt.

Egy terepjáró és egy helikopter

Az egytonnás, nagyjából terepjáró méretű Perseverance robot egy teljes marsi évet – 687 földi napot – fog eltölteni a Marson. Feladata az lesz, hogy folytassa a bolygó felfedezését, múltbéli mikrobiális élet nyomai után kutasson, tanulmányozza a planéta éghajlatát és geológiáját, valamint kőzet- és talajmintákat gyűjtsön.

A Mars-járó elsőként kísérli meg, hogy kőzettani mintákat gyűjtsön egy másik bolygóról. Ezeket szivarméretű kapszulákba csomagolja, de eljuttatásuk a Földre már egy későbbi misszió feladata lesz.

A Mars-járóval együtt az Ingenuity nevű kísérleti Mars-helikopter is a bolygóra érkezik, amely tesztrepüléseket fog végezni. Ha a napenergiával hajtott, 2 kilogramm súlyú helikopter túléli a hideg marsi éjszakákat, az azt jelenti, hogy a jövőbeli missziókat ki lehet bővíteni a levegőből végzett vizsgálatokkal.

Kiemelt kép: Joel KOWSKY / NASA / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik