Gazdaság

A „KGST-bank” 10 milliárdos hiteléből épül a szántódi ötcsillagos szálloda

A déli part egyik legértékesebb telkén, az egykori Horthy-villa helyén.

Az Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt. közvetett tulajdonában álló Szántód Balaland Family Ingatlanfejlesztő Kft. 9,84 milliárd forint értékű hosszú lejáratú beruházási hitelkeret-szerződést írt alá a Nemzetközi Beruházási Bankkal (IIB) a Szántódon épülő 109 szobás ötcsillagos hotel és élménypark fejlesztésének finanszírozására – írta a Napi.hu az Appeninn tőzsdei közleményére hivatkozva.

A Balaland hotel építésére korábban 2,9 milliárd forintot kapott a 2017-ben alapított Szántód BalaLand Family (SZBFamily) Ingatlanfejlesztő Kft. a Magyar Turisztikai Ügynökség Kisfaludy 2020 pályázatán. Akkor még Szepesi Richárd volt a meghatározó szereplője a cégnek, akkoriban írtunk is róla és a beruházásról, valamint annak helyszínéről, az egykori Horthy-villáról:

Dobermanntenyésztőből lett szállodakirály a Mészárossal üzletelő Szepesi Richárd
Jól házasodott, „igazi tőkéje Nagy Róza”, Matolcsy korábbi bizalmasa. Több mint kétmilliárdnyi EU-s pénzt nyert el, üzletelt már Mészáros Lőrinccel, termálvizet biztosít Tiborc közeli szállodának, cserébe 2 milliárdot kap az államtól. 30 napon belül négy új céget alapított. Portré Szepesi Richárdról.

Az idén júniusban viszont az Appeninn megvásárolta a Szepesi család bizalmi vagyonkezelőjétől.

Az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Bank eredetileg a KGST-ben töltött be fontos szerepet a Szovjetunióval szövetséges országok közötti pénzügyi, beruházási ügyletekben, az elmúlt években viszont újra aktivizálta magát. Magyarország annak idején a bank alapító tagja volt, de a nem kellően átlátható és nem eléggé hatékony működése miatt 2000-ben kilépett a szervezetből, és csak 2015-ben lett újra teljes jogú tagja. Az IIB-nek jelenleg Bulgária, Kuba, Csehország, Mongólia, Románia, Oroszország, Szlovákia és Vietnám a tagja Magyarország mellett, a sajtóban olykor egyenesen kémbankként emlegetik.

A tervek szerint 2022-től üzemel majd a szántódi szálloda, amely közvetlenül több mint száz új munkahelyet teremthet a térségben.

Az Appeninn tőzsdei társaságnak korábban Tiborcz István is közvetett tulajdonosa volt a BDPST Zrt.-n keresztül, amely április 22-én jelentette be, hogy megválna az Appeninn Nyrt. ingatlanbefektető, -üzemeltető és -fejlesztő társaságban meglévő, 29,3 százalékos tulajdoni hányadot megtestesítő részvénycsomagjától. Ebből 24 százalékot vásárolt meg a Jellinek Dánielhez köthető Indotek-csoport akkor.

Kiemelt kép: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik