Nagyvilág koronavírus

17 ezren tüntettek Berlinben a koronavírus miatti előírások ellen

A koronavírus-tagadók Németország fővárosában masíroztak.

Mintegy 17 ezer ember jelent meg Berlinben a Brandenburgi-kapuhoz tartó Június 17. utcán és az Unter den Lindenen azon a demonstráción, amelyet a koronavírus miatti korlátozások ellen szerveztek meg.

A felvonulást az Unter den Lindenen feloszlatták, mert nem tartották be a résztvevők a távolságtartási- és higiéniai szabályokat, de ez a résztvevőket nem akadályozta meg abban, hogy folytassák az útjukat a Június 17. utcán. A demonstrációt, amelynek a mottója „A világjárvány vége – A szabadság napja”, a koronatagadó Querdenken 711 nevű szerveződés kezdeményezte. „Összeesküvéselmélet-hívők, jobboldali ezoterikusok, szélsőjobboldaliak” jelentek meg rajta – írta a Tagesspiegel. A közmédia ZDF honlapján pedig azt közölte, hogy alig valaki viselt maszkot a tüntetők közül.

Sokan ellenállásra hívták fel az embereket, olyan szlogeneket is hallani, mint

A legnagyobb összeesküvés-elmélet a koronavírus-pandémia.

A mottóban „A szabadság napja”, az egyben a náci-ikon filmrendezőnő, Leni Riefenstahl propagandafilmjének is a címe a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt 1935-ös kongresszusáról.

A rendőrség büntetőjogi panasszal élt a rendezvény szervezőjével szemben, ahogy pár résztvevővel szemben is. Hogy pontosan mennyivel, egyelőre nem tudni.

Berlinben a hétvégére 83 tüntetést szerveznek összesen, ma este lesz egy nagyobb balos tüntetés is, az a kilakoltatások ellen. Nagyjából 1500 rendőrt vezényeltek ki ezek miatt az utcákra.

Frissítünk!

A rendőrség szombaton kora este feloszlatta a tüntetést. A rendőrség azzal indokolta a fellépést, hogy a demonstráció szervezői nem voltak képesek biztosítani az egészségbiztonsági előírások betartását.

Kiemelt kép: John MACDOUGALL / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik